Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Status ITU područja

Odobren projekt Urbane aglomeracije Split vrijedan 62,7 milijuna eura

urbana aglomeracija split
07.10.2016.
u 17:33

Urbana aglomeracija Split, kako je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u rezultatima Poziva, zadovoljila je sve propisane uvjete i kriterije

Urbana aglomeracija Split, koju čine Grad Split i s njim dvanaest funkcionalno povezanih jedinica lokalne samouprave, odabrana je od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao ITU područje, čime joj će joj se na raspolaganje staviti gotovo 63 milijuna eura namijenjenih projektima teritorijalnoga razvoja.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je u ožujku 2016. godine Poziv za odabir područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) na koji se moglo prijaviti sedam najvećih gradova u Hrvatskoj zajedno sa svojim urbani(zirani)m regijama.

Status ITU područja

Naime, urbana područja i aglomeracije morali su izraditi integrirane strategije urbanog razvoja kako bi stekla status ITU područja i na taj način ostvarila mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova namijenjenih isključivo održivom urbanom razvoju. Strategiju razvoja urbane aglomeracije Split izradilo je Sveučilište u Splitu, uz intenzivnu suradnju s Gradom Splitom kao nositeljem izrade strategije, te svim gradovima i općinama koje ulaze u sastav urbane aglomeracije Split kao i predstavnicima privatnog, civilnog i javnog sektora koji su sudjelovali u izradi strategije kao članovi partnerskog vijeća, radnih skupina te fokus grupa.

Urbana aglomeracija Split, kako je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u rezultatima poziva, zadovoljila je sve propisane uvjete i kriterije i tako stekla status ITU područja, odnosno područja za provedbu ITU mehanizma, čime će joj na raspolaganje biti stavljeno gotovo 63 milijuna eura namijenjenih za financiranje projekata iz područja konkurentnog poduzetništva, održive urbane mobilnosti, turističke valorizacije kulturne baštine, prenamjene zapuštenih lokacija, povećanja zapošljivosti i jačanja cjeloživotnog obrazovanja te smanjenja socijalnih nejednakosti. Provedba mehanizma započet će 2017., a trajat će do 2023.

Razvojne projekte koji će se moći financirati putem ovih sredstava moći će prijavljivati korisnici iz javnog, privatnog i civilnog sektora s područja šest gradova – Splita, Kaštela, Omiša, Sinja, Solina i Trogira, te sedam općina – Dugog Rata, Dugopolja, Klisa, Lećevice, Muća i Podstrane, a koji čine urbanu aglomeraciju Split. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije