Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daleki istok

Indonežani žele hrvatsko vino, pršut, ulje, sir...

Igor Zgrabljić, glavni tajnik Poslovnog vijeća
Foto: Privatni album
1/3
19.09.2016.
u 07:15

Robna razmjena Hrvatske s Indonezijom zasad je neznatna, očekuje se da će se osnivanjem Poslovnog vijeća trgovina intenzivirati

Iako trgovinska razmjena Hrvatske i Indonezije prema podacima iz 2015. godine nije ni 50 milijuna dolara, obje zemlje zalažu se za uspostavu bolje suradnje. Prošli tjedan predstavljeno je Poslovno vijeće Indonezije, a već sljedeći mjesec očekuje se odlazak domaćih tvrtki na EXPO sajam u Jakarti. Indonezijska vlada sufinancirat će troškove hrvatskih tvrtki.

Probili led na Expou 2015.

Trade Expo Indonesia predstavit će najbolje u izvozu Indonezije od industrijskog, rudarskog i poljoprivrednog sektora. Lani je sajam posjetilo 10.000 posjetitelja iz više od sto zemalja. A Indonezija se i dokazuje kao jedan od potencijalnih i pouzdanih dobavljača.

Tu šansu sigurno mogu imati i domaće tvrtke, uz one koje su se već i predstavile uspješno na tom tržištu. Kao, primjerice, vinari Stina, Skaramuča, Roxanich, Bura, Kozlović, Coronica, Mrgudić, Grgić, Badel i Agrokor vina, Natura Tartufi, maslinovo ulje Belić i Salvela, pršut Voštane i Paška sirana.

Tržište od 250 milijuna ljudi

– Tržište Indonezije jedno je od najatraktivnijih tržišta na Dalekom istoku s populacijom više od 250 milijuna ljudi. Tržište je do sada pokazalo izniman interes za hrvatskim proizvodima koji su već lokalno prisutni – željeznička signalizacija, duhan, drvni proizvodi, vojna oprema, oružje i dr. Istodobno tržište Indonezije pruža velike mogućnosti za hrvatske tvrtke u vidu nabave kvalitetnih i cjenovno konkurentnih sirovina poput papira, tekstila, ulja, kave... za koje je Indonezija među vodećim svjetskim proizvođačima.

U posljednjih godinu dana kroz aktivnost indonezijskog Poslovnog vijeća u Indoneziji su se prvi put predstavili hrvatski proizvođači vina, maslinova ulja, sira, pršuta i proizvoda od tartufa za koje postoji velik interes cijelog niza vrhunskih hotela, restorana i catering tvrtki – kaže Igor Zgrabljić, glavni tajnik tog vijeća.

Kako je rečeno prošli tjedan, Poslovno vijeće Indonezije osnovano je u pravom trenutku, s obzirom na to da velik broj indonezijskih ulagača pokazuje interes za ulaganje u Hrvatsku i želju da se trgovinska razmjena poboljša.

>> 'Gledao sam film Django i zaključio da se ništa nije promijenilo. I dalje imamo robove i izbjeglice'

Komentara 6

Avatar ErnestOne
ErnestOne
08:21 19.09.2016.

"Indonežani žele hrvatsko vino, pršut, ulje, sir..." Žele i Hrvati !

SP
sprco
08:25 19.09.2016.

a slaninu?

GL
glupost
12:36 19.09.2016.

kakve vi gluposti pisete to nema nigdje, sad ce Indonezija da im vi saljete prsut (mozda onaj od ovaca,jer su oni Muslimani, a vino isto nepiju, mozda ulje...ali oni sugurno misle na naftu koju sami imaju...,a sad cete vi mrlja od drzavice sa 4 Miliona stanovnika od toga polovica nezaposleni a resto u penziji nepraviti neki razmjer robe sa drzavom od 250 miliona stanovnika. Jdino da citavu HR posadite tartufe mozda bi bilo nesto za izvoz, ali vi sami nemozete sami sebe obskrbiti sa robom a kamoli neko vece trziste, uvijek neke prevare pisete a Evropa sa tolikim trzistem na dlanu. Ali u Evropi su vas vec provalili da nemozete ispuniti obecanja a a kamoli obaveze. Bolje bi bilo da smislite kako cete vase gradane obskrbiti sa tim sto im treba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije