Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarm

Hoće li vas na poslu zamijeniti robot? Pogledajte koja zanimanja nestaju!

zanimanja
Foto: Shutterstock
1/3
29.09.2014.
u 14:45

U Hrvatskoj će prvo nestati stotinu zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih

Radite li kao blagajnica u trgovini ili kao administrator u uredu nekog odvjetnika, velika je vjerojatnost da za 10 godina vaše zanimanje više neće postojati. U nešto optimističnijem scenariju, zaboravite na povišice ili na mogućnost biranja boljih radnih uvjeta. S druge strane, radite li kao liječnik ili učitelj, vaše je zanimanje sigurno. Nikakva nova tehnologija, sve jeftiniji i dostupniji internet i robotika te umjetna inteligencija, ne bi ga trebala pregaziti i poslati u povijest.

Ipak ostaju sestre

Konzultantska tvrtka Roland Berger izračunala je za šestotinjak zanimanja vjerojatnost kojom će ih do 2024. zamijeniti računala ili roboti. Gotovo pola zanimanja nestat će zbog automatizacije. Kad se kriteriji primjene u Hrvatskoj, dolazi se do zastrašujućeg podatka: prvo će nestati stotinu zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih u našoj državi.

– Naravno, utjecaj novih tehnologija na zanimanja ovisit će o brzini kojom država ili tvrtka uvodi te nove tehnologije. Evo primjera! Već danas se neki poslovi u bolnicama koje obavljaju medicinske sestre mogu povjeriti robotima. No naše društvo i socijalni sustav odbija prihvatiti tu tehnologiju, stoga će i promjene u tom sektoru nastupiti vrlo polako – kažu iz Roland Bergera.

Foto: VLm

Društvene razlike

Treba li birati zanimanje za budućnost, dodaje, najsigurnije je posvetiti se sektorima koji se bave slobodnim vremenom i zdravljem, posebice brigom za starije, budući da populacija na Zapadu rapidno stari. Liječnici specijalisti, gerontolozi, medicinske sestre, psihijatri, zabavljači, animatori... sve će te vještine preživjeti tehnološki napredak. Također, preživjet će i sva zanimanja vezana za kreativnost i socijalnu inteligenciju. S druge strane, u opasnosti su posrednička ili pomoćna zanimanja. Nestat će različiti agenti, oni za prodaju nekretnina, putničkih aranžmana..., mehaničari, ali i cijeli sektor građevinara jer se sve više koriste gotove, modularne i standardizirane strukture. I dok se glavni kuhari ne bi trebali bojati za budućnost, one “obične” ne čeka blistavo sutra... Kao ni administratore, pomoćnike, referente. Sve će ih zamijeniti tehnika. Riječ je o zanimanjima sa srednjom stručnom spremom, a u Hrvatskoj sa srednjom stručnom spremom radi većina domaće radne snage.

Tehnološki napredak nije novina, no kad već napredak tehnike uništava neka, donosi li nova zanimanja? Eryk Brynjolfsson i Andrew McAfee s Ekonomskog fakulteta Sloan iz SAD-a ustanovili su da je do 2000. ekonomija slijedila klasično pravilo prema kojem porast produktivnosti zbog novih tehnologija proizvodi bogatstvo koje pak “hrani” nove ekonomske aktivnosti i tako stvara nove poslove. No od 2000. mehanizam se mijenja: krivulje produktivnosti i novih poslova, koje su tekle paralelno, razdvajaju se – prva bilježi skok, druga pad.

Procjenjuje se da će efekti sadašnje tehnološke revolucije na gubitak radnih mjesta biti golemi, a nijedna zemlja nije za to spremna. Predviđaju još naglašenije raslojavanje društva: posao će zadržati oni koje ne mogu zamijeniti računala i roboti, poput menadžera ili liječnika, te oni čiji je rad jeftiniji od ionako jeftinog rada robota.

Komentara 15

GA
galico
14:56 29.09.2014.

No ima jedna zanimljiva stvar sa ovom temom...bila je ujutro na portalu ..Dali smo dosta kvalitetnih komentara i odjednom je tema nestala..a sada nema naših komentara..poprilično sramotno

RI
Ringo
14:54 29.09.2014.

A političari? Mogli bi svi nestati kada bi se uvela direktna demokracija: od kuće se ulogiraš online sa svojim OIB-om i glasaš direktno o svim bitnim pitanjima. I onda ne bi bile odluke "u ime naroda" nego bi narod direktno odlučivao. Tehnologija već postoji, ali nema "političke volje" za napuštanjem njima omiljenog zanimanja.

QW
qwas33333
17:00 29.09.2014.

oćel bit prostitutki?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije