Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačke škole

Nema interesa za autolakirera i zidara, upitan opstanak zanimanja

gimnazija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
27.08.2014.
u 16:05

Od odobrenih 1456 mjesta u srednjim školama Karlovačke županije u ljetnom roku upisano 1247 srednjoškolaca

Ostalo nam je još samo jedno mjesto za puškara. Popunili smo trogodišnji program za finomehaničara, kao i razred opće gimnazije i novog smjera za medijske tehničare. Veseli nas i što je bolja popunjenost našeg doma – zadovoljan je ravnatelj Srednje škole Duga Resa Nikola Mrzljak.

Najviše u Tehničku

U ljetnom roku od 72 slobodnih mjesta popunili su 71, pa u ovom jesenskom i nemaju previše posla. Još do danas u srednjim školama diljem Hrvatske, pa tako i u Karlovačkoj županiji traju prijave za upis u jesenskom roku. Ostalo je još 209 mjesta. U ljetnom roku najviše učenika upisano je u Tehničku školu Karlovac, koja obrazuje buduće stručnjake za gospodarski i obrtnički sektor. Popunjene su i Gimnazija, Medicinska i Ekonomsko-turistička škola.

Raznovrsnost zanimanja i kvaliteta obrazovanja privukli su u Karlovačku županiju i 90 budućih srednjoškolaca iz drugih dijelova Hrvatske. Tako je dosad upisano 1247 učenika, od ukupno 1456 odobrenih mjesta.

Manjak učenika, odnosno preveliki broj predviđenih kapaciteta u školama u odnosu na broj potencijalnih kandidata dovode, nažalost, do gašenja pojedinih zanimanja, traženih na tržištu rada.–

Za autolakirere i zidare u ljetnom roku nismo imali dovoljan broj zainteresiranih, pa nam ministarstvo nije odobrilo upis za ta dva zanimanja u jesenskom roku. Kako se to događa već dugu godinu zaredom, najvjerojatnije više nećemo moći kandidurati ta dva programa.

To je velika šteta. Zidari su toliko traženi, kao i autolakireri, a potrebu za takvim kadrovima iskazali su i iz Obrtničke komore – upozorava ravnateljica Mješovite industrijsko-obrtničke škole Snježana Erdeljac.

Mjesta i za mesare

Dosad je u toj karlovačkoj srednjoj školi popunjeno 130 mjesta. Najviše, pet ostalo je za mesara. Primaju još i tri soboslikara, po jednog arhitektonskog tehničara i kozmetičara... U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi može se upisati još trideset učenika. Prirodoslovna škola ima mjesta za njih 18, a uveli su i nove programe za agroturističkog tehničara, voćara-vinogradara-vinara, kao i vrtlara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije