Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

U domaćim se medijima ženski sport daleko lošije prati...

28.10.2016., Zagreb - U prostorijama Krasa na Ravnicama odrzana je gala atletska vecer i proglasenje najboljih atleticarki i atleticara. Sara Kolak, Sandra Perkovic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
14.12.2016.
u 13:32

Zastupljenost žena u medijskom prostoru nije sporedna nego bitna tema. Rezultati medijskog praćenja nisu sjajni i to ne samo na komercijalnim televizijama i medijima već i na javnim medijima tj. HTV- u na kojima je muški i profesionalni sport zastupljen sa 90 posto pa onda i ne ostaje previše prostora za ženski i amaterski sport - rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić

Agencija za elektroničke medije organizirala je u srijedu Okrugli stol na temu "Rodna ravnopravnost u medijima" na kojem je istaknuto da je u medijskom praćenju muški sport zastupljen sa 90 posto, dok je kod vrednovanja uspjeha žena uočljivo robovanje rodnim stereotipima. 

- Zastupljenost žena u medijskom prostoru nije sporedna nego bitna tema. Rezultati medijskog praćenja nisu sjajni i to ne samo na komercijalnim televizijama i medijima već i na javnim medijima tj. HTV- u na  kojima je  muški i profesionalni sport zastupljen sa 90 posto pa onda i ne ostaje previše prostora za ženski i amaterski sport - rekla je ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić. 

Pomoćnica ravnateljice za ravnopravnost spolova Gordana Obradović-Dragišić  napomenula je da je tema "sporta i medija malo zanemarena" te podsjetila na brojne međunarodne konvencije i deklaracije o rodnoj ravnopravnosti  koje je i Hrvatska potpisala, ali koje se samo djelomično poštuju.

- Nismo ostvarili rezultate koje smo planirali i zato na rodnoj ravnopravnosti u sportu i društvu uopće još trebamo puno raditi - kazala je Obradović-Dragišić .

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO)  Morana Paliković Gruden ocijenila je da medijsko praćenje ženskog sporta ide "puževim koracima" naprijed.

- To treba pozorno istražiti. Stječe se dojam da se to nikoga ne tiče i da to nije naša obaveza. Kod nas nema medijskih tekstova i priloga koji bi polemizirali o toj temi, a jedan od mitova  je da diskriminacije nema jer ona nije primjerena sportu. Zato je medijska slika o ženama u sportu lažna i robuje stereotipovima i mitovima - naglasila je Paliković Gruden i kazala da je jedan od mitova kojima robujemo i taj da u sportu nema seksualnog  i drugog zlostavljanja.

Podsjetila je na broje sportske rezultate hrvatskih sportašica koje su, po rezultatima na velikim sportskim natjecanjima, bila  uspješnije od muških kolega.

Komentara 1

KR
kruti123
17:50 14.12.2016.

što još uvijek radi agentica gizela u vijeću????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije