Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sportska gimnastika

Nakon Možnika stigao je i element nazvan po našem Korosteljevu

Mario Možnik
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
03.07.2015.
u 08:00

Najčešće izvođeni gimnastički elementi su Tkačev, Kovač, Cukahara, Jurčenko i nekad Gienger. Aleksandar Vasiljevič Tkačev ruski je gimnastičar koji je od 1976. dio 1981. godine osvojio dvadeset medalja na europskim i svjetskih prvenstvima.

Odlična vijest došla je s Univerzijade, koja je jučer počela u korejskom gradu Gwangjuu. Svjetski gimnastički savez (FIG) priznao je još jedan element koji su izmislili hrvatski gimnastički stručnjaci.

Nakon dva elementa Tanje Delladio na dvovisinskim ručama, naskoka na gredu Tine Erceg te elementa Marija Možnika na preči, u pravilniku Svjetskog gimnastičkog saveza naći će se i element na parteru osječkog 19-godišnjaka Andreja Korosteljeva.

Ovaj je element nadogradnja na element imenom Korobčinski ili pružena šrauba 540 stupnjeva u kolut, no Korosteljev je dodao salto naprijed tako da kraj elementa nije u kolut, već na noge.

- Nakon nekoliko dana diskusije, Komisija FIG-e odlučila je da će element koji smo izmislili i prijavili biti novi element u gimnastičkom pravilniku te da će dobiti ime Korosteljev. Koplja su se lomila hoće li to biti element težine D ili E te je odlučeno da će se na ovom natjecanju suditi kao D, ali da FIG nakon Univerzijade nastavlja raspravu na kojoj će konačno odlučiti da li je D ili E te ga službeno ubaciti u pravilnik nakon Svjetskog prvenstva u Glasgowu na jesen. Nama ovakav rasplet odgovara. Ime je tu, a o Andreju i njegovu elementu raspravljat će se još idućih nekoliko mjeseci u najvišim krugovima svjetske muške gimnastike. Naravno, Andrej ga još mora uspješno izvesti u subotu u kvalifikacijama da bi se to sve ostvarilo - rekao je Saša Solar, Andrejev trener koji je smislio ovaj element.

Hrvatski reprezentativci na Univerzijadi, Leonardo Kušan, Anton Kovačević, Matija Baron, Kristijan Vugrinski i Andrej Korosteljev, danas su odradili podij trening. Korosteljev na parteru te Kušan, Baron i Vugrinski na konju s hvataljkama u kvalifikacijama nastupaju u subotu, a prečaš Kovačević u nedjelju.

Inače, od hrvatskih vježbača i vježbačica po kojima su nazvani elementi samo Marijo Možnik ima medalju s velikog seniorskog natjecanja. U francuskom gradu Montpellieru osvojio je europsko zlato i srebro u vježbi na preči, a ima i svjetsku broncu iz kineskog grada Nanninga.

Najčešće izvođeni gimnastički elementi su Tkačev, Kovač, Cukahara, Jurčenko i nekad Gienger. Aleksandar Vasiljevič Tkačev ruski je gimnastičar koji je od 1976. dio 1981. godine osvojio dvadeset medalja na europskim i svjetskih prvenstvima.

- Moj element danas izvodi 30 posto gimnastičara. Izvodio ga je i Rus Garibov, koji je prije mene dvaput bio europski prvak na preči - istaknuo je Možnik.

>> Marijo Možnik opet skače dvostruki salto, izazvao i Ivicu Kostelića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije