Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI ŽIVE OD DRŽAVE

Klubovima su davali ribe, umjesto da ih nauče loviti

'21.04.2013., Gradski bazen Gruz, Dubrovnik - Prva utakmica poluzavrsnice doigravanja za prvaka Hrvatske 2012/2013 izmedju domaceg Juga C.O. i HAVK Mladost. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
27.04.2013.
u 09:00

Riječki klubovi iz gradskog proračuna mogu pokriti do najviše 14,5 posto svojih potreba.

Hrvatski sport još nije prešao iz socijalizma u kapitalizam, zaključio je nedavno profesor s Kineziološkog fakulteta dr. Zrinko Ćustonja i tu svoju tvrdnju potkrijepio sljedećim podacima:

– Kod nas sport još uvijek živi od države koja mu daje i 70 posto novca. U Europi je stubokom drukčije, više od 65 posto prihoda sport dobiva od građana, koji kupuju ulaznice, šalove... Država i lokalne zajednice sudjeluju sa 24 posto.

Zagrebački sport stagnira

A što tek reći za HAVK Mladost koji iz drugih izvora ne može namaknuti ni tih za naše druge klubove prosječnih 30 posto. Nakon gubitka jednog velikog (Dalekovod), žapci su doslovno ostali bez ijednog sponzora (grickaju tek tri milijuna kuna iz gradskog proračuna). Stečaj im ozbiljno prijeti, a izlaz vide u kreditu od osam milijuna kuna kojim bi vratili dugove i isplatili desetak neisplaćenih plaća svojim igračima. Ali i za kredit banke traže jamca, pa se ni on očito neće moći realizirati prije lokalnih izbora. U ništa boljoj situaciji nisu ni neke druge bivše perjanice zagrebačkog sporta: Cibona (košarka), Lokomotiva (ženski rukomet), Zagreb (nogomet i rukomet)... Svi izuzev Dinama, Cedevite i hokejaša Medveščaka ovise o gradskom novcu, a zagrebački je sport u stagnaciji. Kako, kad Zagreb godišnje za sport izdvaja 4,2 posto proračuna ili 378 kuna po stanovniku? Upravo u tim podacima krije se, čini se, i odgovor. Izdašnim donacijama sportskim klubovima, koje su prijašnjih godina bile i veće, Milan Bandić zapravo je napravio medvjeđu uslugu zagrebačkom sportu. Klubovima je davao ulovljene ribe, umjesto da ih nauči (uputi) da sami nauče loviti. I sad kad su gradske donacije presušile, zagrebački su se klubovi našli u poziciji ribe na suhom.

I Europa zna za rupe

U Rijeci, primjerice, vode sasvim drukčiju politiku. Ukupne potrebe riječkih klubova su 39 milijuna kuna, ali grad im daje samo 12,700.000 kuna.

– Klubovi iz gradskog proračuna mogu pokriti samo do najviše 14,5 posto potreba. Za ostalo se moraju snaći sami – ističe Samir Barač, predsjednik Riječkog sportskog saveza.

S ulaskom u EU situacija s državnim i dotacijama lokalne samouprave profesionalnim klubovima još više će se zaoštriti. One nisu nemoguće, no države koje žele pomagati profesionalnim klubovima obvezne su prijaviti i tražiti odobrenje Komisije prije davanja javnog novca. Zašto? Zbog zaštite tržišta i tržišnog natjecanja. Iako i u Europi ima rupa, pa je tako grad Eindhoven kupio od PSV-a zemljište za 48 milijuna eura, a potom mu ga iznajmio za neki beznačajan iznos.

>> Sportska inspekcija najprije na Poljudu: Hajduk je uredan!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije