Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skijaški Wimbledon

Kosteliću je možda ovo zadnji nastup u Kitzbühelu, no ostaje njegova gondola

Ivica Kostelić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
22.01.2016.
u 11:35

Ivica polako pakira svoja trofejna sjećanja s neizbježnim dojmom da je više bio priznat u svijetu nego u svom dvorištu.

Ivica Kostelić, jedan od najboljih sportaša kojeg je Hrvatska ikada imala, potiho privodi svoju karijeru kraju. Gotovo je izvjesno da on ove sezone posljednji put nastupa na skijalištima Svjetskog kupa na kojima je, kao vozač iz neskijaške zemlje, izgradio vrlo dojmljivu i pamtljivu karijeru, pa će se tako ovog vikenda (alpska kombinacija u petak, slalom u nedjelju) vjerojatno oprostiti i od slavnog Kitzbühela.

Nije častohlepan i egocentrik

Premda on to još nije službeno objelodanio, prožima nas snažan dojam da je ovo njegova posljednja natjecateljska sezona. A možda bi svemu i prije bio kraj da Ivica toliko ne uživa u tom načinu života, da u njemu ne živi srce velikog borca, ali i da nema izvjesnih sponzorskih obveza.

Možda i na svoju štetu, Kostelić nije častohlepan, a ni egocentričan kao što je to, primjerice, Kobe Bryant. A taj je veliki košarkaš još u studenom objavio da je ovo njegova posljednja sezona pa sada na svakom gostujućem NBA parketu uživa u izrazima divljenja spram onoga što je napravio. Ivica to čini potiho, uz svu svoju muku s desnim koljenom, koje ga izdaje više no što to čini biološki sat. Jer, nije da nije bilo uspješnih skijaša sa 36 godina, no nije ih bilo s toliko operacija (12) na tako vitalnom dijelu tijela (zglob koljena) za svakog sportaša, a posebice za skijaša. A to koljeno ne samo da ga boli, pa je stalno na voltarenima, nego mu se i miče pa je krajnji medicinski trenutak (ako već nije prošao) da se povuče u sportsku mirovinu u kojoj će se moći baviti širokim spektrom svojih interesa kao što su studij povijesti, sviranje gitare i brojni drugi hobiji (jedrenje, podvodni ribolov, paintball...), a ponajprije obitelj i sinčić Ivan.

Uostalom, ni rezultati, a ove sezone nije se plasirao u drugu slalomsku vožnju, nisu dostojni takve veličine koju želimo pamtiti po pothvatima i rekordima, a ne po plasmanima kakvima se radovao jedino kad je tek počeo nastupati u Svjetskom kupu.

Baš kao što je to bilo prošlog vikenda u Wengenu, gdje ima postolja (13) kao nitko u skijaškoj povijesti, Ivica će ovog vikenda voziti na još jednom slavnom skijalištu na kojem je ostavio velik pečat. A to je Kitzbühel, mondeno austrijsko zimovalište, kojeg zovu još i skijaškim Wimbledonom.

Nema ga u izravnom prijenosu

A tu je Ivica slavio četiri puta zaredom (alpska kombinacija), ukupno pet puta (ima i pobjedu u super-G-u), pa će primiti i posebnu nagradu, nešto u obliku prstena s briljantom. Uostalom, Kostelić u Kitzu ima i svoju gondolu, putujući spomenik. A njime su se za nedavnih pregovora s vlasnicima hrvatskog javnog duga, s ponosom provozali i hrvatski mandatar Tihomir Orešković i guverner Narodne banke Boris Vujčić.

Zapravo, Ivica polako pakira svoja trofejna sjećanja s neizbježnim dojmom da je više bio priznat u svijetu nego u svom dvorištu. Ne u onim trenucima velikih postignuća jer tada se burno slavilo, već u razdobljima kada je prestao pobjeđivati i osvajati odličja pa više ni državna televizija u izravnim prijenosima ne čeka njegov nastup. A trebala bi zbog svega onog odgojnog nasljeđa koje Ivica našoj djeci i mladeži ostavlja. A to je vrlo snažna poruka o tome kako se ljubav spram posla (sporta), spartanska upornost i neprestana želja za usavršavanjem višestruko vraćaju.

>>Kostelić u Wengenu stigao do prvih bodova ove sezone

Komentara 3

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
11:00 24.01.2016.

Ivica je naš domoljubni snježni junak, uzor i idol i on posebno u zadnje vrijeme skija kao istinski pravi hrvat.

ZL
zlatnirat
15:36 22.01.2016.

Jedan od najsimpaticnijih sporatsa u svijetu odlazi polako sa skijaskih terena, jos ako mu uspije da kupi kucu u Wengenu i iz RH. Za pozeljeti mu je da si ispuni zelju i nastani u Wengenu gdje je uvijek bio dobrodasao i postivan kao sportas i covjek. Poznate SZ novine na simpatican nacin opisale su njegov ulaz u Wengenu i pitanje: ima li tko ovdje kucu da prodaje? Neka mu je sa srecom.

DH
dalibor.hren
09:38 23.01.2016.

Bio je, i još je, itekako priznat "u svom dvorištu" jedino što nije znao (kao Janica) u pravo vrijeme reći DOSTA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije