Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK SAVJETUJE

Pravo na razvrgnuće suvlasništva nad nekretninama ne zastarijeva

sopot,novi zagreb
Borna Filić/PIXSELL
17.10.2013.
u 20:00

Može se ostvariti po sporazumu s ostalim suvlasnicima (sporazumno razvrgnuće) ili sudski (sudsko razvrgnuće)

P: Nakon smrti majke, sestre i ja postali smo suvlasnici nekretnine koju su sagradili naši roditelji. Sve troje smo suvlasnici, no nemamo iste planove i pretenzije na objekat i okućnicu te se ne možemo dogovoriti pa kuća propada jer jedno drugome osporavamo korištenje i ulaganje u objekt. Zanima me koja su naša prava, konkretno moja, kao vlasnika trećine objekta, i kako ih mogu ostvariti te može li se suvlasništvo razvrgnuti? (Zlatimir P., Starigrad)

O: Pravo na razvrgnuće suvlasništva nad nekretninom može se ostvarivati ako je ono moguće i dopušteno. To pravo ne zastarijeva i može se ostvariti po sporazumu s ostalim suvlasnicima (sporazumno razvrgnuće) ili sudski (sudsko razvrgnuće) ako zakonom nije što drugo određeno.

Sporazumno razvrgnuće pretpostavlja dogovor s ostalim suvlasnicima, a može se ostvariti kao razvrgnuće isplatom i civilna dioba. Civilno razvrgnuće podrazumijeva prodaju nekretnine i podjelu novca među suvlasnicima, dok razvrgnuće isplatom omogućuje da nekretnina pripadne u vlasništvo jednom od suvlasnika koji isplaćuje ostale. Kad je riječ o sudskom razvrgnuću, sud odlučuje u izvanparničnom postupku ako zakon ne određuje drukčije.

Pri diobi nekretnine sud može osnovati služnost i stvarni teret na ostalim njezinim dijelovima ako je to nužno za uporabu ili iskorištavanje dijela koji se diobom odvaja. Ako dioba nije moguća a da se znatno ne umanji vrijednost nekretnine, sud će odlučiti da se ona proda na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način, a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima (civilno razvrgnuće). Suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno određeno zakonom ili pravnim poslom ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u određenom roku. U tom slučaju sve do isplate ostali suvlasnici imaju založno pravo na nekretnini koja je pripadala tražitelju razvrgnuća. Ne isplati li ih u roku, oni mogu zahtijevati ispunjenje ili naplatu iz vrijednosti zaloga, a mogu i tražiti da se poništi odluka o razvrgnuću isplatom.

Ako suvlasnici suglasno odluče da će umjesto diobe nekretnine svoja suvlasnička prava ograničiti tako što će s određenim idealnim dijelom povezati vlasništvo posebnog dijela suvlasničke nekretnine (uspostaviti etažno vlasništvo), uzima se da je to njihova odluka o načinu razvrgnuća pa se na odgovarajući način i na nju primjenjuju pravila o razvrgnuću. Troškove razvrgnuća snose suvlasnici razmjerno svojim suvlasničkim dijelovima, osim ako zakon ili njihov sporazum ne određuju drukčije.

U petak: Obiteljski savjetnik

Ivana Mravičić, dr. med., specijalist oftamolog, Poliklinika Svjetlost, možemo li prehranom očuvati zdravlje naših očiju?

>> PIN je ozbiljna stvar. Samo iznimno možete preuzeti PIN u poslovnici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije