Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvanje

Božo Starčević izgubio od Korejca Kim Hyeon-wooa u borbi za brončanu medalju

Božo Starčević
Foto: Dražen Brajdić
1/4
14.08.2016.
u 23:41

U drugoj rundi Kim je vrlo brzo poravnao na 4-4, da bi u posljednje dvije minute borbe Korejac bio aktivniji i dobio još dva boda kojima je osigurao broncu.

Hrvatski hrvač Božo Starčević nije uspio osvojiti brončanu medalju u kategoriji do 75 kilograma grčko-rimskim stilom u Rio de Janeiru, bolji od njega je u dvoboju za odličje bio Kim Hyeon-woo iz Južne Koreje sa 6-4. Dvoboj je loše počeo za Starčevića, Kim je osvojio prva dva boda u parteru, no u samoj završnici prve runde Starčević je uzvratio s dvije uzastopne odlične akcije u kojima je bacao kima na leđa i poveo sa 4-2. Nastavak tog niza nažalost prekinuo je istek runde.

U drugoj rundi Kim je vrlo brzo poravnao na 4-4, da bi u posljednje dvije minute borbe Korejac bio aktivniji i dobio još dva boda kojima je osigurao broncu. Kim je inače olimpijski pobjednik iz Londona, ali u kategoriji do 66 kilograma, a ima i naslov svjetskog prvaka iz 2013. u kategoriji do 74 kilograma.

- Da mi je ovo netko rekao prije Olimpijskih igara, naravno da bih prihvatio. No, sada mi je žao da nisam osvojio medalju za Hrvatsku. Došao sam s pozivnicom, ali svi znaju da po kvaliteti trebam biti ovdje. I opravdao sam to. Ovo je velik uspjeh iako se ovo trenutno čini kao razočaranje - rekao je naš hrvač.

Starčević, 27-godišnji član zagrebačkog Metalca, na putu do polufinala prvo je svladao trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selcuka Cebija (2-1), a je u četvrtfinalu bio bolji od (2-0) Amerikanca Andrewa Biseka, dok je u polufinalu u kontroverznoj borbi izgubio od aktualnog olimpijskog i svjetskog prvaka Rusa Romana Vlasova (3-6). Starčević je četvrti hrvatski hrvač koji je nastupio na olimpijskm igrama. Stipe Damjanović je predstavljao našu zemlju u Barceloni 1992. i u Atlanti 1996. godine u kategoriji do 100 kg grčko-rimskim načinom, dok su 2012. godine u Londonu nastupili braća Žugaj, Nenad do 84 kg i Neven do 74 kg. Nitko od spomenutog trojca nije dospio dalje od osmine finala.

Starčevićev najbolji rezultat u karijeri je osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu 2013. godine u Tbilisiju. Starčeviću je olimpijska norma nekoliko puta izmaknula za malo. Na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je sedmi, a prva šestorica izborila su Rio, osim toga triput je na olimpijskim kvalifikacijama bio treći, a prva dvojica su izborila Olimpijske igre. Međunarodna hrvačka organizacija poslala ga je stoga u Rio, prema kriteriju izvrsnosti.

Starčević smatra da su ga suci oštetili u polufinalnoj borbi protiv Rusa Romana Vlasova.

Starčević i Lukić ogorčeni suđenjem

- U drugoj polovici meča nisam imao osjećaj da se borim protiv svjetskog i olimpijskog prvaka, izgledao je kao moj sparing partner u klubu. Da sam znao da će on kondicijski tako pasti napao bi ranije. Ovako me koštao taj početak, znao sam da je Vlasov takav tip hrvača koji odmah kreće maksimalno i dopustio sam mu tih šest bodova. Šteta, jer će me cijeli život proganjati ova borba za olimpijsko finale - kazao je nakon polufinalne borbe Starčević, koji je pokraj druge minute borbe napravio zahvat za tuš na Vlasovu koji suci nisu bodovali jer su presudili da se radilo o gušenju.  - Napravio sam dopušteni zahvat za tuš, a suci su me oštetili. Prema pravilima trebali su sačekati deset sekundi, ali to nisu učinili. Jedna sutkinja je dosudila tuš, a ostali gušenje. Sve mi je bilo jasno kada sam vidio suca iz Uzbekistana i ostalih država bivšeg SSSR-a, protiv takvog lobija ništa ne pomaže - rekao je Starčević.

Puno ogorčeniji je bio trener Davor Lukić

- Ma mi smo mala Hrvatska, što smo mi prema Rusiji i sucima iz bivšeg SSSR-a. Ovo je prvorazredna krađa. Nisu mu dodijelili bodove, nisu uvažili moj protest, nisu htjeli pregledati snimku, ali me nisu ni isključili što je nevjerojatno. Žao mi je jer je Božo bio bolji od olimpijskog i svjetskog prvaka osim na početku meča. Zapravo, nije bio bolji već ga je ubio i trebao je u finale. Ali tko nas male Hrvate sluša, mada mi svi ostali treneri govore da sam bio u pravu - kazao je trener Lukić.

Tako je 27-godišnji član zagrebačkog Metalca ostao bez prilike za još jednu senzacionalnu pobjedu, nakon što je na putu do polufinala prvo svladao trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selčuka Čebija (2-1), a u četvrtfinalu bio bolji od (2-0) Amerikanca Andrewa Biseka, dvostrukog osvajača bronce na svjetskim prvenstvima. - Turčin me namučio jer je hrvao prljavo i stalno se žalio iako mi je u nekoliko navrata gurao prst u usta. S Amerikancem sam odradio sjajnu borbu. Ovo je ostvarenje mog sna, još jedna pobjeda do medalje, prve hrvatske još od Lisjaka 1984. Ali, ponavljam, pamiti ću ovo polufinale i Vlasova, trebao sam ga dobiti.

>>Hrgović: Mogu i moram bolje! Pjetraj: Nisam u potpunosti zadovoljan

Komentara 17

FT
Ferenc Tahy
17:02 14.08.2016.

Samo naprijed. Sretno!

AB
abendblatt
16:57 14.08.2016.

Bravo, Cestitka Bozo Starcevicu, pobjedama do medalje.

DU
Deleted user
17:10 14.08.2016.

Ma mi smo sila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije