Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD TERETOM KRIZA

Ograđenoj EU prijeti raspad kao Jugoslaviji

žica
Foto: Reuters/PIXSELL
16.11.2015.
u 19:47

Ugledni svjetski i hrvatski intelektualci pojašnjavaju zašto svaka kriza, a svaki dan se rađa nova, poljulja temelje Europske unije

Otkako postoji Europska unija, uvijek su je pratile priče da se nalazi u trenutnoj krizi, slažu se hrvatski i europski intelektualci u razgovoru za Večernji list, no nikad dosad te krize nisu bile tako brojne i tako opasne po samu EU.

– Ne sjećam se da je postojalo razdoblje kad u EU nije bilo razgovora o  krizama. Ali, iako trebamo sačuvati optimizam i priznati da je EU  prevladala krize i izašla iz njih snažnija, postoji velika razlika između prošlih i današnjih kriza. Prošle su uglavnom bile unutarnje, o tome kako  se EU treba razvijati, ali sada imamo tri simultane krize čiji su uzroci  izvan EU: izbjeglička kriza, kriza u Ukrajini i kriza eurozone – kaže Joerg Forbrig iz berlinskog ureda transatlantskog analitičkog instituta German Marshall Fund.

Ne shvaća se bit EU

Uz te tri krize, rađa se još jedna: teroristički napadi u Parizu prijete da će EU suočiti sa sigurnosnom krizom. Nekoliko je premijera i ministara  država EU govorio da će se EU raspasti ne pronađe li rješenje za migrantsku krizu. Ta je kriza donijela Europi i nove linije razdvajanja u obliku žičanih ograda.

– To je vrlo ružna simbolika. Četvrt stoljeća nakon rušenja Željezne zavjese, podižu se nove ograde u Europi – kaže Joerg Forbrig.

Žarko Puhovski, hrvatski politički analitičar i filozof, smatra da EU  nikad nije imala dvoje državnika koji su na otvoreno sukobljenim pozicijama kao što su danas njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski  premijer Viktor Orban. Orbanova Mađarska, zajedno s državama Višegradske  skupine, pod kritikom su da ne prihvaćaju europske naloge i vrijednosti.

– Nemojmo biti licemjerni. Velika većina europskih država ne prihvaća  naloge i preporuke EU institucija niti poštuje neke od osnovnih pravila  ekonomskog i političkog ponašanja bez kojih funkcioniranje EU nije moguće  – kaže Josip Glaurdić, hrvatski istraživač na Odsjeku političkih i  međunarodnih znanosti Sveučilišta Cambridge.

– Očigledno je da većina istočnoeuropskih političara - a i javnosti - ne  shvaća što je bit europskog projekta. Jednostavnije je podignuti ogradu  nego primiti izbjeglice. Humanizam nema zastavu. Mađarska ima. To je  problem s kojim se EU vrlo slabo nosi – ističe.

Uvođenje kontrola na granicama poseban je izazov.

– Dođe li do novog sporazuma o kontroli vanjske granice prema kojem će to  biti odgovornost svih članica, onda će kriza biti poticaj za  produbljivanje integracija. No, ne dođe li do sporazuma - a taj scenarij  je vjerojatniji - onda europski projekt stoji na klimavim nogama. Sloboda  kretanja ljudi i kapitala je temeljni princip. Kad njega nestane - nema  više ni EU – kaže Josip Glaurdić.

Oprezno pesimističan je i Brendan Simms, profesor povijesti međunarodnih  odnosa s Cambridgea, koji od egidom “kriza bez kraja”, vuče paralele  između EU i bivše Jugoslavije.

Kod EU, problem je koncept europeizma koje dijele nacionalne vladajuće  elite i koje su na EU institucije prenijele nacionalne ovlasti brže nego  što je to bilo prihvatljivo biračima. No dok se dobro živjelo, birači su  ignorirali taj problem. S dolaskom krize, ekonomske i imigracijske, EU  institucije postaju odgovorne za odluke za koje ne postoji konsenzus  članica. Donošenje odluka događa se u dva koraka: prvi karakterizira  paraliza institucija jer ne mogu pronaći zajedničko rješenje. Drugi korak  nastupa kad se kriza pretvori u hitno stanje: tada se primjenjuje politika  sile i jače države rješenje nameću slabijima. Takvo je stanje neodrživo,  smatra Simms.

U sjeni Njemačke

Ima li EU budućnost? U scenariju povlači paralelu sa Jugoslavijom - prvo  fragmentacija unije pa istupanje druge velike sile. Jugoslavija bi,  smatra, preživjela Sloveniju, no odlazak Hrvatske ostavlja asimetričnu  zajednicu, Veliku Srbiju. U EU postoji fragmentacija: države vraćaju  kontrole na granicama, Mađarska krši osnovne slobode. Kako se mrvi Unija,  Njemačka, kao glavna sila, nameće odluke kako bi održala zajednicu. Ako se slijedi jugoslavenski poučak, jedna od “velikih država” - Britanija ili  Francuska će izaći. Ostale će ostati u sjeni Njemačke, pa bi izlaz mogle  potražiti i države poput Danske, Mađarske ili Češke. No EU još nije na  točci bez povratka, smatra. Nova kriza, pogotovo u eurozoni, mogla bi  natjerati države da pristanu na jaču političku uniju. •

Komentara 17

IC
icro
20:57 16.11.2015.

Mozda joj prijeti raspad. Ali ne kao jugi. Jer su srbi vani. Ako se eu i raspadne bit ce to mirnim putem.

Avatar MK
MK
22:20 16.11.2015.

Veljkovic i Krasnec se nemogu ostaviti pamet-mixer-tkstova... Zica je postala potrebna upravo da se unutar Schengen-EU-a moze sacuvati sloboda kretanja ljudi, roba, usluga... Sirijska putovnica pronadena kod atentatora u Parisu registrirana je u Grckoj, u Makedoniji, u Srbiji i u Hrvatskoj - a onda se radi naseg sposobnog Ministra Ostoje Rankovica gubi svaki trag i nema dokaza ali je put nastavila preko Madarske ili preko Slovenije - upravo jer je MUP slao ljude preko zelene granice a Premijer se pravio jako pametan...

DI
Diosiario
21:23 16.11.2015.

EU još uvijek nije politička unija kao što je bila jugoslavija. EU je ekonomska zajednica demokratskih država, a jugoslavija je bila totalitarna zajednica političkih naroda ugnjetavanih od strane jednog naroda koji je sebi uzimao veća prava od ostalih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije