Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME APSURDA

Od Vardara do Iblerova trga

Autor
Tihomir Dujmović
02.12.2007.
u 19:00

Kad je prije 17 godina kamera uhvatila skup esdepeovaca u Splitu i zabilježila da strastveno i iskreno pjevaju u predvečerje agresije “ uvijek si mi draga bila, domovino moja mila, Jugoslavijo, Jugoslavijo”, to smo primili sa zgražanjem. Frapirati se osobito nismo mogli jer je bilo jasno da je jugonostalgija morala negdje izbiti premda je fenomen bio u suprotnosti s elementarnim razumom.

Naime, jugoslavenski su tenkovi upravo kretali u napad na Hrvatsku! Objektivno je nakon te pjesme bilo teško očekivati da esdepeovci dignu ruku u zrak u trenutku izglasavanja neovisnosti. Pa se to, kako povijest uči, i nije dogodilo! Ravno17 godina poslije, ovaj put u središtu Zagreba, na Iblerovu trgu, u šatoru SDP-ova izbornog stožera, slični šlageri na repertoaru. ”Od Vardara pa do Triglava”, “Po šumama i gorama”, ”Druže Tito, mi ti se kunemo”! Ovaj put glas nisu pustili rashodovani vremešni jugonostalgičari koji su i mirovinu dočekali u poslu preziranja pojma hrvatske države, ovaj se put nisu za šankom raskomotili besprijekorno izdresirani umirovljeni oficiri JNA.

Ovaj su put Titu i Jugoslaviji u čast pjevali mladi SDP-a! Mladi lavovi na kojima počiva budućnost! Vide li je oni isključivo od Vardara pa do Triglava? Da je Tito živ, ozaren bi ponovio vlastiti omiljeni slogan sa sletova i štafeta da je sretna zemlja koja ima ovakvu mladost! SDP je, naime, odabirom šlagera koji su se orili iz njegova izbornog stožera opisao krug u ovih 17 godina. Od Vardara pa do Triglava i natrag!

Pjevanje tih pjesama 90-ih je bilo izraz nemirenja s raspadom Jugoslavije, signal da hrvatska država i dalje nije njihova opcija pa godinu dana poslije upravo esdepeovci ne dižu ruku za neovisnost. Bili su konzekventni! Ali, od kuda jugonostalgija kod mladih esdepeovaca, od kuda strast prema prostoru od Vardaru pa do Triglava? Što je njima taj prostor? Čemu se oni kunu kad se drugu Titu kunu?

Ne smije se zaboraviti da je neobičan koncert na Iblerovu trgu prekinut nakon policijske intervencije jer su stanari okolnih zgrada bili izbezumljeni! Kakva je pedagogija te SDP-ove mladeži, kućna ili stranačka, da u godinama kad se iskopavaju silna Titova stratišta po Sloveniji ona kliče u izbornoj, dakle najsvečanijoj političkoj noći upravo partijsku kletvu svih kletvi: “Druže Tito, mi ti se kunemo”? Zar je i njima kao i njihovim prethodnicima iz one pijane splitske noći glavna himna: ”Uvijek si mi draga bila, domovino moja mila, Jugoslavijo, Jugoslavijo”?

Nije li Milanović nakon pobjede u stranci rekao da se oslonio upravo na mladež SDP-a? Je li to ta mladež? Zamoljena za komentar ove sramote, glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić ustvrdila je da je “repertoar pjesama koje su se pjevale bio raznovrstan, bilo je i 'Vile Velebita’ i hrvatskih budnica. Kad se netko u tri sata ujutro uz pomoć alkohola malo razmaše, ne znam je li to odmah za psihološko i politološko razmatranje.

Ne treba iz svake malo življe atmosfere izvoditi povijesne zaključke”. No, i u drugim strankama i u drugim društvima “ljudi se malo razmašu”, ali Grbićka ne objašnjava kako to da se upravo iz SDP-ova šatora orilo “Jugoslavijo, Jugoslavijo”. I prije 17 godina i danas! Kako to da baš u SDP-u “življa atmosfera” dovede do toga da se kliče “Druže Tito, mi ti se kunemo”?

I kako to da se iz pjevanja nekih drugih pjesama desetljećima upravo iz društva Grbićkine mladosti izvlačilo materijala i za “psihološka i za politološka razmatranja”, ali baš sad, sad kad se u šatoru SDP-a u srcu Zagreba pjeva Titu i Jugoslaviji u čast, sad nije vrijeme za zaključke? Što će biti s nama kad se s druge strane počnu oriti neke druge pjesme? Sad je vrijeme za ta pitanja jer se sutra od baruta više ništa neće vidjeti.

Želite prijaviti greške?