Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudjelovao i FBI

U munjevitoj akciji uhićeni čelnici Fife! Inspektori u šoku: Institucionalizirali su korupciju

Fifa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.05.2015.
u 09:09

Optužbe za korupciju odnose se na prevaru, reketarenje, pranje novca, sklapanje marketinških ugovora, a usmjerene su na članove izvršnog odbora FIFA-e koji poslove obavlja uglavnom u tajnosti

Švicarska policija rano jutros uhitila je nekoliko visokih dužnosnika Fife, a šestorici prijeti izručivanje u SAD zbog optužbi za korupciju, javlja New York Times.

Vodeći ljudi Fife okupili su se radi godišnje skupštine kad je nekoliko desetaka policajaca ušlo u luksuzni hotel Baur au Lac u Zurichu te čelnike uhitilo u njihovim sobama. U akciji su sudjelovali i agenti FBI-a.

Među osumnjičenima su potpredsjednici Izvršnog odbora Jeffrey Webb (Kajmansko otočje) i Eugenio Figueredo (Urugvaj) te Jack Warner (Trinidad i Tobago), bivši član odbora.

Najmanje dvije osobe ispraćene su iz hotela bez lisica dok je jedan dužnosnik, Eduardo Li iz Costa Rice, sproveden iz sobe do sporednog izlaza iz hotela kako bi se zaštitio od medija.

Među uhićenima su navodno i Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin i Nicolas Leoz. Traga se i za dužnosnicima koji vode odjel Sportskog marketinga Fife - Alejandrom Burzacom, Aaronom Davidsonom, Hugom Jinkisom i Marianom Jinkisom.

Optužbe za korupciju odnose se na prevaru, reketarenje, pranje novca, sklapanje marketinških ugovora, a usmjerene su na članove izvršnog odbora Fife koji poslove obavlja uglavnom u tajnosti. Švicarski sud priopćio je kako američke vlasti sumnjiče uhićene za pronevjere u višemilijunskim iznosima, a koje su se događale još od ranih 1990-ih.

– Iznenađeni kad smo koliko je duboko korupcija ušla u Fifu. Čini se kako je doslovno bila njihov način poslovanja, kao da su je institucionalizirali – kazao je jedan policijski dužnosnik.

Prema dosad dostupnim informacijama, među uhićenima nije predsjednik Fife Sepp Blatter.

Inače 65. godišnja skupština zakazana je za petak, a Blatter će tražiti peti mandat.

U studenom prošle godine etički odbor Fife zatvorio je istragu oko kontroverznog procesa kojim je Katar odabran za domaćina Svjetskog kupa 2022. godine uz obrazloženje kako je bilo kakvo kršenje bilo "ograničenog opsega".

 

>> Maradona opleo po Blatteru: On je diktator koji ništa ne zna. Princ Ali bit će bolji!

Komentara 74

AN
anonimac1986
07:47 27.05.2015.

ma nemoguće....

PE
pessimus
08:35 27.05.2015.

hoće li sada platini i blatter reći da je ovo uplitanje politike u nogomet?

Avatar drug lenjin
drug lenjin
09:20 27.05.2015.

Grabežljivci nezasitni novca kao uostalom cijeli današnji nogometni svijet.Treba ih dobro napendrečit i poslati u Nepal da golim rukama raščišćavaju ruševine.Sirotinja skapava od gladi a zasebni nogometni svijet grabežljivaca u suradnji s velikim korporacijama i bankama uništavaju sve na putu da bi oni imali milijarde tobože sve zbog nogometa.Zatvoriti sve ove parazite iz FIFE i UEFA e i nogomet vratiti tamo gdje je financijski bio šezdesetih,sedamdesetih,osamdesetih kad je po kvaliteti bio iznad ovoga umjetnog nogometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije