Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potres u maksimiru

Zašto bježi Zoran? Samo Cico Kranjčar bio bi sad bolje rješenje za klupu plavih

zoran mamić
Foto: Sanjn Strukić/PIXSELL
31.10.2014.
u 10:52

Predao se? 
Neodgovoran potez jer Dinamo je još u igri za prezimljavanje

Ako je Zoran Mamić kao odgovoran trener ikada dosad trebao napisati ostavku, bilo je to ljetos nakon poraza od Aalborga u odlučujućem pretkolu Lige prvaka. Ne zato što je Dinamo u toj utakmici bio grozan, ne zato što nikada nije ispao od slabije momčadi, nego jednostavno zato što je trener Zoran svome klubu izbio iz džepa najmanje deset milijuna eura.

Kad tada nije odstupio, onda se pomalo smiješnim, čak i neodgovornim čini Zoranovo mahanje ostavkom nakon Opatije. Neodgovornim, zato što se tako ne ponaša ozbiljan trener pet dana uoči najvažnije utakmice godine, protiv Red Bull Salzburga. U kojoj, podsjećamo Zorana, Dinamo još uvijek odlučuje sam o sebi, dakle – pobjedom bi ostao u igri za europsko proljeće.

No, čak i ako podbaci protiv Austrijanaca, čak i ako to nalaže tradicija Zdravkovih trenera, da uglavnom odlaze nakon europskih podbačaja (Kuže, Zajec, Jurčić, Ivanković), Zoran Mamić trebao bi se izdignuti kao izuzetak, oduprijeti se svim pritiscima, čak i bratovu, i ostati na klupi plavih.

Trofej Calello

Zašto? Najprije, zato što hrvatska trenerska scena, s jednim izuzetkom, ne nudi ništa bolje od Zorana. Taj izuzetak je Zlatko Kranjčar, još uvijek najtrofejniji stručnjak Hrvatske lige, trenerski jackpot i Dinamov simbol, no ne i u ljubavi s gazdom Mamićem. Ako ne mogu dobiti Cicu, onda bolje ništa ne mijenjati.

Tražimo li djelić Zoranove krivnje za Dinamove posrtaje ove jeseni, onda to nisu bilo potezi iz trenerskog nego iz sektora sportskoga direktora. A neki od njih već sad kandidiraju za 'trofej Calello', titulu najlošijeg pojačanja u povijesti. Na primjer, Zokijev odabir bio je Portugalac Machado, za kojega je Dinamo navodno platio Olympiacosu čak 1,8 milijuna eura. Taj je igrač u Toulouseu prije dvije godine bio izabran za promašaj sezone pa su ga Francuzi prodali Grcima, a oni ga pak uvalili Dinamu. Još mu u Maksimiru dali i desetku, kao da su dobili Messija. A većega opsjenara ovdje odavno nije bilo...

Zoki je kriv i zato što je dopustio bratu Zdravku da mu nametne Joea Šimunića iako je taj igrač u trenerovim nacrtima odavno bio bivši. A veteran Joe povukao je Dinamo prema provaliji u ključnim utakmicama sezone.

Sam sebi smjestio

Dodamo li ovoj dvojici i zalutaloga Sigalija (istina, doveden je bez odštete, kao i Goncalo), pa Andrijaševića i Wilsona (napadača s jednim pogotkom u 13 nastupa), ispada da je Zoki sam sebi smjestio: sportski direktor 'uvalio' je treneru. S takvim kadrom vjerojatno bi se i Mourinho primio za glavu od nemoći...

Iako, da su Taravel i Addy bili zdravi, Sigalija vjerojatno ne bi ni uzeli, kao ni Wilsona da Fernandez nije bio u gipsu. Na neke stvari jednostavno se ne može utjecati pa iz toga kuta Zoran za trulu selekciju ima sasvim zgodan alibi.

Ali zato može paziti što i o kome govori. Na primjer, 22. rujna Zoranu Mamiću se otelo: "Možete se smijati, ali ja i dalje tvrdim da je ovo najbolja Dinamova momčad u posljednjih deset godina." Pa kad mu je tako dobra, čemu odjednom izlazna strategija?

>>Zdravko Mamić o bratu Zoranu: Vodit će i sljedeće ljeto Dinamo prema Ligi prvaka

>>Mamiću, ni Zoki nema pojma! Po svim pravilima trebao bi postati bivši

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije