Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maksimir mu dojadio

Soudaniju je dosta Dinama i svim silama želi otići!

Soudani
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
19.08.2015.
u 16:24

– Za njega su veliki interes pokazali njemački klubovi Mainz, Werder i Hanover, ali i klubovi iz Belgije, Portugala i Italije, donosi Max!

Na početku sezone 2015./2016. Alžirac El Arbi Hillel Soudani (27), jedan od najboljih (a svakako i najskupljih) stranaca u povijesti Dinama, najavio je mogući odlazak iz Maksimira. Ali, nakon što je izbornik alžirske reprezentacije zamolio sve igrače da ostanu u svojim klubovima i da zbog forme ne mijenjaju sredinu, Soudani je nakon razgovora s izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamić odlučio ostati i odigrati još Ligu prvaka ili Europsku ligu te otići nakon toga.

Međutim, uhićenje i istraga protiv braće Mamić te ostale loše strane igranja u Dinamu poput praznih tribina, lošeg ozračja i odnosa, doveli su do potpunog gubitka motiva i može se očekivati da mu je ovo posljednja sezona, ako ne i posljednji dani, u dresu modrih o kojem je uvijek govorio s poštovanjem. Soudani ima ugovor s Dinamom do ljeta 2017. i odšteta za njega sigurno neće biti mala. Da je Soudani nezadovoljan u Dinamu, pokazuje i posljednji period popraćen najlošijim igrama otkako je došao u svibnju 2013. Iako se pokušavao opravdavati da je imao loše pripreme zbog posta u mjesecu ramazana, Alžirac više jednostavno nema volje igrati u Dinamu i pitanje je hoće li odigrati do kraja jesenski dio prvenstva i otići u zimskom prijelaznom roku ili će otići već sada. Alžirski sportski novinar Younes Zakaria Khouni, koji radi za medijsku korporaciju Al Hadaf, kazao je za Max da je Soudani nezadovoljan i da želi što prije promijeniti klub.

– Za njega su veliki interes pokazali njemački klubovi Mainz, Werder i Hanover, ali i klubovi iz Belgije, Portugala i Italije. Isto tako, najbogatiji saudijski klub Al Ahli ponudio je veliku svotu novca za njegov transfer. Ali, Soudani želi igrati u europskim klubovima i ne razmišlja o tome da ode u bilo koje klubove na Bliskom istoku – naglašava je Younes Zakaria Khouni ističući da je još donedavno Soudani hvalio Dinamo i njegovo vodstvo i uvijek svim novinarima govorio da je Dinamo ispunio njegov životni san i omogućio mu igrati u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

El Arbi Hilal Soudani stigao je u Zagreb u Dinamo u ljetu 2013. Bili su to za Zdravka Mamića, spretnog i uvjerljivog pregovarača, najteži pregovori vezani uz dolazak nekog igrača u klub. Preporučio mu ga je Danko Đikić, čovjek od povjerenja, koji se dokazao u dovođenju Tonela. Pripremio je teren, no Soudani je do kraja vagao. Imao je ponude Sportinga i Benfice, pogotovo nakon finala portugalskog kupa u kojem je protiv Benfice postigao pogodak za Vitoriju de Guimaraes, ali i nekoliko poziva iz Francuske i Njemačke. Bile su te ponude bogatije od Dinamove, pa se Soudani savjetovao s obitelji što učiniti. Budući da se rukovao sa Zdravkom Mamićem i obećao da će doći u Dinamo, za tradicionalnu arapsku obitelj dvojbe nije bilo – ide u Dinamo. Soudani je beduin, a kod njih riječ vrijedi više nego ugovor. On poštuje dogovore. Privržen je obitelji, to mu je najvažnije, pa je poslušao savjet mame koja mu je rekla: "Sine, ako si ljudima u Dinamu dao riječ, moraš je se držati!" Niti jedan trener Dinama sa Soudanijem nije imao problema što se tiče discipline jer živi tradicionalno.

Musliman je i poštuje pravila. Nikad nije pio alkohol i tijekom ramazana strogo posti. Za vrijeme posta uz njega je u Zagrebu bila i majka koja mu pomaže jer jesti smije samo noću. Soudani aktivno sudjeluje i u radu zagrebačke džamije i kad god stigne, ode na molitvu.

Atipičan je nogometaš. Otkad je u Zagrebu, niti jednom nije izašao, konobari gradskih kafića ga ne poznaju, a ne pati ni za automobilima. Voli pogledati dobar film i puno čita. Posebno ga zanimaju povijest i kultura zemlje u kojoj živi. To mu je praksa još iz Portugala. Tako je i u Hrvatskoj.

Kad ima vremena, voli putovati te upoznavati ljude i običaje. "Pripremao" se tako u vlastitom aranžmanu upoznajući Hrvatsku. Slobodne dane iskoristio je za posjet Opatiji i Zadru, a "skočio" je malo i do Hrvatskog zagorja. U Zagrebu stanuje na Bukovcu sa suprugom, no često mu dolaze roditelji te brat i sestra.

El Hilal Soudani karijeru je počeo u pomlatku ASO Chlefa, kluba iz rodnoga mu Chlefa, za čije je seniore igrao do 2011. Nakon toga prešao je u portugalsku Vitóriju Guimarães, gdje je ostao do pred kraj svibnja 2013. kada je potpisao četverogodišnji ugovor s Dinamom. Za alžirsku reprezentaciju debitirao je 4. lipnja 2011. protiv Maroka, u kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2012., kada je ušao u igru u 79. minuti. Bio je i najbolji strijelac alžirskoga prvenstva u sezoni 2010./2011., i to  sa 18 pogodaka. Iako je Vitoria za Soudanija platila 800 tisuća eura te mu je trenutačna procijenjena vrijednost u tom klubu porasla na okruglih milijun, pitanje je koliko je Dinamo platio za prelazak mladog napadača u svoje redove.

Younes Zakariya otkrio je za Max da je Dinamo 2013. za El Hilal Soudanija platio odštetu od 900.000 eura portugalskoj Vitóriji Guimarães, a prema četverogodišnjem ugovoru Alžirac ima godišnju plaću od 400 tisuća eura, no Dinamo mu je već lani povisio na 500.000 da bi smirio njegovo nezadovoljstvo. Zakariya priznaje da je sportska javnost u Alžiru bila šokirana kad je El Hilal Soudani potpisao ugovor s Dinamom jer je imao izvanredne ponude, financijski povoljnije.

– Soudani je specifičan igrač, uporan i borben, zahvaljujući tim kvalitetama, postigao je puno u nogometu. Za razliku od ostalih kolega u reprezentaciji, koji su školu nogometa završili u francuskim klubovima, El Hilal je jedini školu završio u Alžiru zbog čega ga alžirski ljubitelji nogometa izuzetno cijene – naglasio je Younes koji ističe da od alžirskih novinara nitko nije mogao dobiti izjavu od Soudanija jer mu ih je zabranio davati bivši izbornik Vahid Halilhodžić.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Odbio sam ponudu iz Grčke jer želim igrati u Ligi prvaka!

Komentara 44

MA
Mars..+
16:45 19.08.2015.

Ponovo podli napad na Dinamo ,prije ovako vazne utakmice. Nevjerovatno! Fuj.

Avatar Titanov sin
Titanov sin
16:50 19.08.2015.

Nekoliko sati prije "utakmice sezone" takav članak. Ostao sam bez komentara ali pošto se ovo sustavno radi još ću žešće navijati za svoj voljeni klub. Važno da se najavljuje "velika" utakmica hajduga u kojem su svi zadovoljni i presretni, naravnovno uz veliku plaću.

LI
Lik123
16:57 19.08.2015.

Naravno. Nikakvo čudo, točno na dan utakmice. Koje dno od novina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije