Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMET I ZNANOST

Prvi udarac u Brazilu izvest će nepokretni u robotskim odijelima

Robot
Foto: Virtualreality.duke.edu
17.04.2014.
u 15:41

Na teren stadiona u São Paulu dovest će se paralizirani mladić ili djevojka, ustat će iz invalidskih kolica, zakoračiti i udariti loptu.

Prvi udarac na otvorenju Svjetskog prvenstva neće izvesti ni hrvatski, a ni brazilski nogometaš. Na teren stadiona u São Paulu dovest će se paralizirani mladić ili djevojka, ustat će iz invalidskih kolica, zakoračiti i udariti loptu.

Kontrolira mozak

Tako nam, oduševljeno, govori Miguel Nicolelis, svjetski profesor neuroloških znanosti, neurobiolog, inače ponosni Brazilac i ponosni navijač brazilske momčadi, s radnim mjestom na američkom Sveučilištu Duke. Pionir u području neurobiologije i neuroprotetike još otkad je 1990. stvorio prvu mehaničku ruku kojom se upravlja moždanom aktivnošću.

Gotovo 25 godina kasnije, nakratko je napustio SAD te u brazilskom laboratoriju provodi zadnje testove “robotskog odijela” – egzoskeletona (vanjskog kostura), složenog “oklopa” od lakog metala, opremljenog hidrauličkim mehanizmima i senzorima kojim upravlja moždana aktivnost, na 10-ak tinejdžera od kojih će odabrati jednog da zakorači na ceremoniji otvaranja.

– Robot hoda, ali sada moramo provjeriti koliko uvjeti na stadionu, posebice korištenje mobitela, ometa prijenos podataka – kaže.

U suradnji sa 170 inženjera i znanstvenika iz područja neuroznanosti, robotike, elektronike, rehabilitacije i informatike u sklopu svjetskog projekta Walk Again (Ponovno hodaj), stvoreni su računalni implantati sposobni za tumačenje aktivnosti mozga, odnosno primanje signala nekoliko tisuća stanica, koje potom bežično prenose te informacije do interface uređaja kako bi dekodirali namjere mozga. Oni potom šalju signale do umjetnog uda ili čak izravno na živce i mišiće, dajući upute za realizaciju željenog pokreta.

Vratiti samostalnost

Ljudski hod bio bi kruna njegovih istraživanja, koje je do sada provodio na laboratorijskim životinjama. Još prije nekoliko godina, kad je uspio u pothvatu da majmun koji se nalazio u njegovu laboratoriju u SAD-u, “mozgom” pokrene robot od više stotina kilometara u Japanu, nagovijestio je da bi za neko vrijeme – a znanstvenici su uvijek oprezni – neuroprostetika mogla bi biti spas za one koji zbog bolesti, ozljede ili od rođenja imaju problema s kretanjem te im vratiti tu sposobnost.

– Želimo potaknuti maštu ljudi, a ima li bolje prilike za to od otvaranja SP-a – kaže Nicolelis: – Naša je želja da invalidska kolica postanu prošlost.

>> Rasprodano deset utakmica SP-a u Brazilu: Među njima i dvije u kojima igra Hrvatska

Komentara 1

OD
otac_domovine
17:46 17.04.2014.

Nakon što izvedu prvi udarac FIFA će ih cijepiti protiv svinjske gripe ili eutanazirati da im skrate muke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije