Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Prosinečki

Zdravko Mamić radio je dobre stvari, ali očito je bilo i onih loših. Normalno je da se povuče

25.02.2016.,  Zagreb - Robert Prosinecki i Janko Jankovic u dvorani pokrecu sport Padel koji je dosad bio nepoznat Hrvatima.   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/12
02.08.2016.
u 13:32

Hrvatska je apsolutni favorit. Mislim da Turska, Ukrajina, Finska, Island i Kosovo nisu na našoj 
razini. Nema sumnje da ćemo izboriti Svjetsko prvenstvo. Dapače, uvjeren sam da ćemo lagano proći skupinu. Imamo najbolje nogometaše i iznimno jaku reprezentaciju. Okosnica momčadi ostaje, a dolazi novi val mladih igrača – kaže Prosinečki

Robert Prosinečki jučer nam se javio iz Italije. Odmor provodi aktivno, još je malo ostalo do novog važnog ispita s azerbajdžanskom nogometnom reprezentacijom. Veliki Žuti već razrađuje strategiju kojom će Azere suprotstaviti protivnicima u kvalifikacijskoj skupini C za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Naravno, svjestan je da bi plasman Azerbajdžana u Rusiju u skupini s Njemačkom, Češkom, Sjevernom Irskom, Norveškom i San Marinom bio ravan čudu.

– Ne treba posebno naglašavati da je to za nas iznimno teška skupina. No moj je cilj da, zajedno sa svojim pomoćnicima, osmislim igru i sustav u kojem ćemo što bolje izgledati. A da to možemo, pokazali smo u zadnjim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, kao i u nekim prijateljskim utakmicama. Nemamo mi tako lošu momčad. I budite uvjereni da ćemo biti tvrd orah svima – ističe Prosinečki.

Tvrdio je to i uoči kvalifikacija za Euro, a one su pokazale da Robi zna što govori. A što misli o kvalifikacijskoj skupini u kojoj je Hrvatska?

Conte je pravi fajter

– Apsolutni smo favoriti. Mislim da Turska, Ukrajina, Finska, Island i Kosovo nisu na našoj 
razini. Nema sumnje da ćemo izboriti Svjetsko prvenstvo. Dapače, uvjeren sam da ćemo lagano proći skupinu. Imamo najbolje nogometaše i iznimno jaku reprezentaciju. Okosnica momčadi ostaje, a dolazi novi val mladih igrača.

Nakon ispadanja s Eura Ante Čačić opet će imati veći pritisak. Jer brojni su njegovi oponenti.

– Najgore bi bilo sada opet potencirati teze o tome kako je Zdravko Mamić postavio Čačića. Izborniku se mora dati povjerenje i kontinuitet. Ne volim suditi nakon kratkog vremena. Svi znamo da mu je na Euru nedostajalo malo hrabrosti i to su stvari za analizu. Svi smo bili optimisti nakon prvih utakmica i svi smo tvrdili da ćemo otići do kraja. Čačićeva momčad prvi je dio odradila fenomenalno, a i protiv Portugala nismo bili inferiorni. Da smo prošli Portugal, otišli bismo do kraja. No, nemojmo sada opet stvarati ‘halabuku’. Neka s Hrvatskom izbori novo veliko natjecanje pa ćemo vidjeti što će se događati u Rusiji. A mislim da bi se tamo zaista mogle događati velike stvari za našu reprezentaciju. Vjerujem da možemo otići daleko. Dapače, mislim da ova momčad tamo može napraviti čudo.

Zbog obaveza nije stigao gledati nastupe naših momčadi u Europi.

– Nažalost, nisam stigao. Znam samo rezultate utakmica. Hajduk je napravio veliki rezultat. Ove sezone naš je klupski nogomet u Europi na pravom putu. Zanima me samo kako će Dinamo i hoće li uopće moći nadoknaditi Pjacin odlazak.

Je li Marko Pjaca po vama već sada spreman za važniju ulogu u Juventusu?

– Kada te netko plati toliki novac, znači da je uvjeren u tvoje potencijale. Bespredmetno je raspravljati o njegovim kvalitetama. On je budućnost Juventusa. Ta momčad očito ima velike ambicije. Možda već i ove sezone naprave velike stvari, opet. Doveli su i Higuaina, možda je ove sezone vrijeme za nekakvo polufinale ili finale Lige prvaka kada je Stara dama u pitanju.

Ante Ćorić još je jedna mlada zvijezda u fokusu i vjerojatno sljedeći veliki Dinamov kapitalac na europskom tržištu. Šarm u njegovoj igri neodoljivo podsjeća na doba kada je Robi, kao i Zvonimir Boban, na poseban način dodirivao loptu. Možemo li povući paralelu u igri mladog Ćorića s nekadašnjim vatrenim asovima?

– Ma nemojte me to pitati. Ante mi je drag igrač. Ne mogu raspravljati jesmo li tu negdje ili nismo. On mi je zaista drag igrač. Volim način na koji on igra. Sve sam vam rekao.

Engleska liga u novoj će sezoni opet biti u posebnom fokusu nogometnog svijeta. Velika trenerska imena opet će krojiti kartu nogometne Europe. Jose Mourinho, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Pep Guardiola... garantiraju posebnu draž na Otoku. Tko će više profitirati, mediji ili klubovi?

– Pričekajmo da završi prijelazni rok. Vidjet ćemo tko će se i kako pojačati. Hoće li Mourinho uspjeti dovesti kadar igrača koji želi i jesu li mu dovoljni Pogba i Ibrahimović? To još ne znamo. No on je stari lisac, uvijek je znao izabrati igrače adekvatne svojoj nogometnoj doktrini. A nije ni Pep bezveze došao u City. U njegovoj ćemo momčadi ove godine gledati Ilkaya Gündoğana, po meni jednog od najboljih veznih igrača u Europi. No posebno mi se sviđa Conte. Pravi je fajter, volim takve likove. U Italiji je napravio pomak iako su ga svi kritizirali i napustili.

Dobro mi je na klupi Azera

A kada smo već kod trenerskog posla, intrigira li vas opet da preuzmete klub?

– Nisam od onih koji govore bezveze. Trenutačno nemam nekakvu ponudu koja bi me zadovoljila. Ali, još važnije, dobro mi je u Azerbajdžanu. To je sve na što sam sada koncentriran. Želim napraviti pomak, vjerujem da smo na dobrom putu.

Kako komentirate ‘strategiju povlačenja’ Zdravka Mamića?

– Ja sam jedan od rijetkih koji je u svakoj fazi njegove vladavine uvijek govorio ono što je mislio. Nema dileme da je radio dobre stvari, svjetske... No očito je bilo i onih loših i najnormalnije je da se sada povuče. Jer, ne možeš upravljati hrvatskim nogometom, odnosno voditi Dinamo i savez, a očekuje te suđenje... – zaključio je Prosinečki.

Komentara 9

RE
rerun
14:25 02.08.2016.

Žuti kralju pljuge i cuge

SE
senior
18:20 02.08.2016.

vogon, koja to lova Dinama za koju tužakaju Mamića pripada tebi i sličnima, dali po onoj "što se babi htilo to se babi snilo".

RE
rerun
14:25 02.08.2016.

Žuti kralju pljuge i cuge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije