Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kranjčar u Americi

Novi početak u New Yorku: Niko u 2. ligu, Zrinka na Broadway!

26.05.2014., Zagreb - Niko Kranjcar u pratnji djevojke glumice Zrinke Cvitesic sletio je na zagrebacki aerodrom. Kranjcar se ozlijedio u zadnjoj utakmici njegovog maticnog kluba te ide na pregled. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/7
05.02.2016.
u 15:19

– Niko je želio održati svoju razinu pripremljenosti. To je bila odlična prilika da ga pozovemo da trenira s nama u pripremnom razdoblju.

Prava ljubav ne poznaje granice. Na žalost za karijeru jednoga bogomdanoga nogometnoga talenta, još jednoga u nizu neshvaćenih genijalaca, Nike Kranjčara.

Poput eksplozije bombe iz kućne radinosti odjeknula je jučer vijest kako je nekadašnja zvijezda hrvatskog nogometa Niko Kranjčar odlučila karijeru nastaviti u Americi. Ali, kad se pročulo kako Niko u naponu karijere, s 31 godinom, odlazi u drugu američku ligu (!), to već poprima odjek eksplozije hidrogenske bombe!

Povod neočekivanoj Nikinoj odluci ne krije se u novcu, jer Kranjčar je milijunašem postao igrajući u Engleskoj i Ukrajini. Nije u pitanju ni novi sportski izazov, jer ga na newyorškoj periferiji ne može pronaći ni najveći nogometni zanesenjak. Na djelu je Nikina dirljiva manifestacija privrženosti svojoj djevojci, glumici u strelovitom usponu Zrinki Cvitešić, koja je, šuška se, dobila angažman u Velikoj jabuci. Broadway ili novi televizijski angažman (nakon zapaženih TV i kazališnih bljeskova u Londonu), sasvim je svejedno: Zrinka će i u New Yorku biti zvijezda, a Niko samo njezin pratitelj na crvenom tepihu.

Trener mu je Venezuelanac

A gdje je tu nogomet? Iz Nikine nove perspektive, doslovno najvažnija sporedna stvar na svijetu.

– Niko je želio održati svoju razinu pripremljenosti. To je bila odlična prilika da ga pozovemo da trenira s nama u pripremnom razdoblju. Radujemo se što ćemo imati igrača takve kvalitete na treninzima sljedećih nekoliko tjedana – izjavio je trener New York Cosmosa, izvjesni Venezuelanac Giovanni Savarese.

Niko Kranjčar u svome je prvom američkom obraćanju nastupio u duhu nogometaša za rezalište.

– Treniranje s Cosmosima omogućava mi podizanje forme, ali i mogućnost da odigram nekoliko pripremnih utakmica. New York je odlično mjesto da se koncentriram na nogomet te da bolje upoznam grad. To mi u ovom trenutku zaista odgovara – naglasio je Kranjčar, koji neće biti prvi Hrvat u ovome klubu.

Na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete newyorški je Cosmos bio posljednje utočište nogometnih megazvijezda na zalasku poput Pelea i Beckenbauera, a zapažene role u tom veteranskom blještavilu odigrali su i Iko Buljan, Mostarac Jadranko Topić te Zadranin Mirko Liverić.

A gdje je danas New York Cosmos? Kada bismo željeli tepati Niki Kranjčaru, poručili bismo mu – dobro došao u redove prvaka! Naime, Cosmos je u prošloj sezoni bio pobjednik NASL-a (sjevernoameričke lige) svladavši u finalu Ottawa Fury. No nije ušao u najviši razred američkog nogometa (MLS) jer nema licenciju za to natjecanje. To je otprilike kao da Rudeš osvoji naslov prvaka 2. HNL, ali organizacijski, infrastrukturno i financijski ne može ispuniti zahtjeve za prvoligašku licenciju.

Tako će Niko Kranjčar u sljedećoj sezoni s Cosmosom gostovati u Ottawi, Edmontonu, Fort Lauderdaleu, Minneapolisu, Tampi, Miamiju, čak i u Portoriku. Nogomet pomiješan s dozom turizma i avanturizma. Dok mu ne dosadi...

Odlaskom u New York iz Nike Kranjčara očito je ishlapila i posljednja kap nogometne ambicioznosti iako njegova karijera već gotovo dvije godine ide silaznom putanjom.

U proljeće 2014. godine, nakon što je u dresu londonskog QPR-a osigurao plasman u Premijernu ligu, doživio je tešku ozljedu zbog koje je bio prisiljen propustiti SP u Brazilu.

U sljedećoj sezoni ispao je s QPR-om u 2. ligu, a potom se vratio u Dinamo Kijev gdje je potpuno izgubio poziciju. Zapanjujući je podatak da je Niko Kranjčar u ovoj sezoni za Dinamo odigrao samo devet minuta u utakmici ukrajinskoga kupa. Napokon, nedavno je presjekao tu agoniju i raskinuo ugovor u Kijevu.

City, Netsi, Knicksi...

Premda mu je signalizirano kako bi u Rijeci, kod Matjaža Keka, mogao doživjeti novu afirmaciju, Niko Kranjčar ignorirao je bilo kakvu mogućnost novoga pojavljivanja u hrvatskom nogometu. Dočekavši novi Zrinkin angažman, Niko će posljednje taktove svoje karijere otplesati na drugom kraju svijeta, uronjen u duboku anonimnost.

Novi početak u New Yorku neće izazvati kod Nike novi sportski podražaj, ali blještavila i atrakcije moći će se nauživati kao gledatelj. Na stadionu Yankee igra najbolja američka nogometna momčad, New York City predvođen Lampardom, Villom i Pirlom. Odluči li se pak na košarku, u Brooklynu su Bogdanovićevi Netsi, u Madison Square Gardenu Knicksi s Carmelom Anthonyjem...

Iako, opojnoga osjećaja zadovoljstva Niko Kranjčar najviše će se nauživati u – kazalištu. Kud Zrinka, tud i ja, žrtvujući nogometni artizam na svom vrhuncu. Šteta, uživali smo gledajući majstora Niku...

>>Zlatko Kranjčar napustio katarski Al Ahli

>>Veselim se duetu sa Zrinkom Cvitešić

Komentara 4

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
16:14 05.02.2016.

Kratak remen Niko, treba to opasat.

Avatar Hrvatski Nevini Vitez
Hrvatski Nevini Vitez
20:39 05.02.2016.

Sjajan angažman jer Niko je uvijek bio drugoligaški nogometaš a njegova Zrinka če biti zvijezda na tribinama i na cesti.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
18:16 05.02.2016.

Niko je najbolji hrvatski nogometaš u povijesti.Zdravko Mamić je potrošio pola života i milijune eura kako bi Kranjčara preko svojih plaćenika prikazao kao lijenčinu.Za Luku Modrića se ne bi niti čulo da nije netko trebao popuniti prazninu nastalu odlaskom Nike Kranjčara u Hajduk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije