Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši izbornik

Mirko Jozić: Meksikanci su slabiji nego u Japanu, lutali su s igračima, ali i s izbornicima

Mirko Jozić (1)
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
06.12.2013.
u 23:56

- Nemaju velike igrače, taj Hernandez je bio jedno vrijeme ozlijeđen. No, znaju biti i neugodni. Iako, imali su dosta problema i s momčadi, ali i s izbornicima, nekoliko su ih promijenili u zadnje vrijeme - kaže Jozić.

Sudbina, točnije volja ždrijeba, spojili su ponovno Hrvatsku i Meksiko, stare znance sa Svjetskog prvenstva u Japanu i Koreji 2002. Ostali su nam dužnici, pobijedili su nas tada s 1:0 u japanskoj Niigati, na kraju nismo prošli skupinu u kojoj su još bili Ekvador i Italija, iako smo Talijane dobili.

Spremaju se šest mjesci

- Jasno je da je u ovoj skupini Brazil favorit, a ostale dvije reprezentacije - pa ako nismo baš bolji od njih, nismo ni slabiji - kazao je nekadašnji izbornik naše reprezentacije Mirko Jozić, koji je te 2002. vodio Hrvatsku protiv Meksika.

- Tada im je sve više odgovaralo, pogotovo klima. Bilo je sparno, vjetrovito, a njima je to uglavnom normalno. S obzirom da se igra u Recifeu, i tamo bi klima mogla ići na ruku Meksiku. U svakom slučaju danas je Meksiko slabiji nego je bio tada. Uobičajeno je kod takvih reprezentacija, iz tog podneblja, da znaju imati sjajnu generaciju, ali treba im i deset godina da ju slože. Ono što je možda opasno i danas, a dogodilo se i te 2002., je da se Meksiko za velika natjecanja priprema po šest mjeseci. Igrači im, oni iz domaće lige, ne igraju za klubove već se pripremaju s reprezentacijom, igraju prijateljske utakmice. Ne znam hoće li tako biti i sada - pričao je Jozić i još se malo vratio na sraz u Japanu:

Naletilić ih doveo u Zagreb

- Dobili su nas iz jedanaesterca, igrali smo više od pola sata s igračem manje, isključen je Boris Živković u 59. minuti.

Hrvatska je tada igrala u sastavu: Pletikosa, Šimunić, Tomas, Živković, Jarni, R. Kovač, Prosinečki (Rapaić), N. Kovač, Soldo, Šuker (Šarić), Bokšić (Stanić).

No, nije to jedina utakmica koju smo dosad igrali s Meksikom. Poznati menadžer Predrag Naletilić doveo je Meksiko u Zagreb 1992. godine o svom trošku i Hrvatska je u Maksimiru slavila s 3:0. I u Koreji, u prijateljskoj utakmici 1999., Hrvatska je slavila s 2:1.

Današnji Meksiko više nema Blanca, Borgettija... Danas im je prva zvijezda Chicharito Hernandez, igrač Manchester Uniteda, potom Giovanni Dos Santos, igrač Villarreala (prije Barcelone, Tottenhama, Galatasaraya, Racinga, Mallorce), ali i već 34-godišnji kapetan Rafa Marquez, nekadašnji igrač Barcelone.

- Nemaju velike igrače, taj Hernandez je bio jedno vrijeme ozlijeđen. No, znaju biti i neugodni. Iako, imali su dosta problema i s momčadi, ali i s izbornicima, nekoliko su ih promijenili u zadnje vrijeme - kaže Jozić.

Istina, tu su daleko ispred nas, pa i Dinama. Od rujna, sadašnji Miguel Pioja Hererro im je četvrti izbornik, i on je kao i Niko Kovač postao izbornik sredinom listopada, samo za dodatne kvalifikacije s Novim Zelandom. Torre je smijenjen u rujnu nakon poraza od Hondurasa, Tena je sam odstupio nakon što je u jedinoj utakmici poražen od SAD-a, Viktor Vucetich je vodio zadnje dvije utakmice u kvalifikacijskoj skupini, a onda je stigao sadašnji izbornik.

Na ovogodišnjem Kupu konfederacija Meksiko se sučelio s Brazilom i izgubio s 0:2.

Prošle godine je Meksiko igrao prijateljsku utakmicu s reprezentacijom BiH i pobijedio s 2:1. A kako je naša delegacija bliska s BiH, na ovom izvlačenju, na licu mjesta Niko Kovač mogao se raspitati o Meksiku. Protiv onoga iz 2002. i sam je bio neuspješan. Vrijeme je da naplati stare dugove.

>> Što vi mislite o skupini Hrvatske na SP-u? Možemo li to proći?

Komentara 3

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
09:42 07.12.2013.

Momčad u nogaču ima 11 igrača. 1 golman, 2 središnja beka, 2 krilna, 2 vezna, 2 krila i 2 napadača. Tad takva momčad može igrat zonsku obranu i na polukontre i kontre s varijacijama otvorenije igre uigranih krilnih napada. Mislim da tak treba igrat i težit ne primit gol ni od koga, a ak Bog da odigrat nerješeno z Brazilom i dobit Meksiko i Kamerun.

DH
dalibor.hren
11:07 07.12.2013.

Poznata demagogija: "Meksiko je najjači bio baš u ono vrijeme kad sam ja vodio Hrvatsku......"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije