Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćorluku gurnuo u napad

'Maradona se pokraj mene nije naigrao, a u Lokomotivi raste jedan izvanserijski talent!'

Vedran Ćorluka, Hrvatska
Foto: REUTERS/Jason Cairnduff
1/2
06.01.2017.
u 08:31

Mustedanagić je nakon Dinama, od 1983. do 1986. godine, bio član bečke Austrije, s kojom ima tri naslova prvaka i jedan kup.

Džemal Mustedanagić (61) vodi brigu o najosjetljvijem godištu albanskoga nogometa. Još od 2011. godine izbornik je selekcije do 17 godina, nakon što je bio pomoćnik pokojnoga izbornika A-vrste Josipa Kužea.

– Albanci su žestoki momci, imaju srce za nogomet, temperamentni su, nosi ih nacionalni naboj, ali su i talentirana nogometna nacija. Davno sam prorekao da će Albanija igrati važnu ulogu u europskom nogometu, što se potvrdilo plasmanom na EP u Francusku. Oni će uskoro biti među 15 najboljih reprezentacija Europe – tvrdi Mustedanagić, istinska Dinamova legenda, jedan od ključnih Ćirinih ljudi u pohodu na naslov prvaka 1982. godine.

Izbacili Barcelonu

U jednom razdoblju Ćirine ere, između kumova Kranjčara i Zajeca, Džemo je bio i Dinamov kapetan.

Pa ipak, ni kao jedan od Dinamovih lidera s početka 80-tih nije uspio dobiti više od jednoga poziva tadašnjega izbornika reprezentacije Jugoslavije Miljana Miljanića.

Za Jugoslaviju ima upisan samo nastup protiv Danske 1980. godine u Ljubljani, u kvalifikacijama za SP.

Mustedanagić je nakon Dinama, od 1983. do 1986. godine, bio član bečke Austrije, s kojom ima tri naslova prvaka i jedan kup. U tom razdoblju jedan od najupečatljivijih nastupa ostvario je na Nou Campu, protiv Barcelone, kada je bio “osobni čuvar” slavnoga Maradone.

Bilo je to u četvtrtfinalu Kupa pobjednika kupova 1983. godine.

– Mogu se pohvaliti da smo tada izbacili Barcelonu! U Beču je bilo 0:0, a u uzvratu 1:1, i u toj drugoj utakmici Maradona je bio moj. Priznajem, strahovao sam da me ne napravi smiješnim, da ne primimo pet komada. Ali, austrijski mentalitet nikome nije priznavao da je bolji. Igrali smo hrabro, a Maradona se nije naigrao pokraj mene. Jednom mi bio prodao tunel, ali nije bilo posljedica. Bila mi je čast što sam čuvao takvoga igrača – priča Džemo, koji je s Austrijancima u polufinalu igrao i protiv madridskoga Reala, no taj velikan bio je prejak (2:2, 3:1).

Mustedanagić nije iznenadio poretkom najboljih nogometaša u 2016. godini. Luku Modrića vodio je, zajedno s Kužeom, u Dinamu 2005. godine.

– O Lukinim kvalitetama sve se zna, prepoznao ih je i vrednovao cijeli svijet. Ono što me fascinira kod njega je kontinuitet, dugovječnost njegove izvrsne forme, od Zrinjskog preko Intera, Dinama, Tottenhama i Reala. U svim klubovima on je uvijek bio najbolji, držeći visoku razinu forme. I još će dugo igrati vrhunski – ističe Mustedanagić.

Drugo mjesto dodijelio je Mandžukiću.

– Zabijao je golove u velikim klubovima. Čini to i u Juventusu, izguravši iz sastava Dybalu. Mandžo je baš tip napadača kakvi mi se sviđaju, agresivan i bezobrazan, i gotovo su mi smiješne bile teze da bi zbog golgeterske krize možda trebao u reprezentaciji prepustiti mjesto nekome drugome. Mandžo je za mene napadač broj jedan uvijek!

Ćorluka omiljen igrač

Mustedanagić u prvih deset ima još dvojicu posebnih simpatija, svoje Bosance Ćorluku i Lovrena.

– Dejana smo Kuže i ja vodili na pripreme Dinama kad je bio 17-godišnjak. Ustabilio se u Liverpoolu, što nije lako u tako jakom klubu i ligi. A Ćorluka? E, on mi je omiljeni igrač! Vrlo inteligentan, može igrati na svim pozicijama. Vodio sam ga u juniorima Dinama, s kojima sam dva puta osvojio Ramljakov memorijal. Ćorluku sam protiv Atletica Mineira postavio na mjesto centarfora i bio je igrač odluke, izborio je 11-erac i postigao pogodak. Jednostavno, Ćorluka je igrač koji ne može zakazati – hvali ga Mustedanagić.

Na popisu nada godine Mustedanagić je uvrstio jedno relativno nepoznato ime, 18-godišnjega lokosa Lovru Majera.

– Taj igrač, polušpica, odudara od običnog hrvatskog nogometaša. Ima nevjerojatne ideje, rješenja u igri, Lovro je po svim karakteristikama izvanserijski talent! Vidim ga kao jednoga od stupova Dinama, čak mislim da je toliko dobar da bi već ove zime trebao pojačati plave – dodaje Mustedanagić.

Njegov 34-godišnji sin Adino također je nogometni trener. Karijeru gradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je radio u Al Nasru. Mustedanagić junior svojedobno je u Dinamovoj nogometnoj školi, u dobi od osme do desete godine, selekcionirao dječake nadarene generacije 1998. godišta – Šempera, Sosu, Moru, Kalaicu, Brekala...

Top 10

Luka Modrić (Real) 10

Mario Mandžukić (Juventus) 9

Ivan Perišić (Inter) 8

Ivan Rakitić (Barcelona) 7

Vedran Ćorluka (Lokomotiv) 6

Marcelo Brozović (Inter) 5

Nikola Kalinić (Fiorentina) 4

Dejan Lovren (Liverpool) 3

Milan Badelj (Fiorentina) 2

Mateo Kovačić (Real) 1

5 nada

Dominik Livaković (Dinamo) 5

Filip Benković (Dinamo) 4

Borna Sosa (Dinamo) 3

Lovro Majer (Lokomotiva) 2

Ivan Fiolić (Dinamo) 1

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije