Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOBNE DVIJE MINUTE

Ovo je vjerojatno najveći tragičar u povijesti Lige prvaka

Liga prvaka
Foto: DPA/PIXSELL
02.06.2015.
u 13:20

Lothar Matthäus izgubio je dva finala po 1:2 i oba u samo dvije minute...

Lionel Messi igrat će svoje četvrto finale Lige prvaka, a prethodna tri je osvojio. Dakle, ima nešto u sebi što ga čini pobjednikom, barem kad je klub u pitanju. S druge strane, postoji nogometaš koji kad god gleda finale Lige prvaka, kapne mu suza iz oka. Riječ je o Lotharu Matthäusu.

Nikad nije osvojio to natjecanje, a malo je reći da je bio blizu. Igrao je dvaput u finalu s Bayernom i oba puta izgubio 1:2, oba puta u samo dvije minute!

Te 1987. godine Bayern je u Beču bio veliki favorit protiv Porta, Lothar kapetan i sve se poklopilo da osvoje važnu titulu. Bio je to drukčiji, jednostavniji i manje naporan format natjecanja pa je do posljednje prepreke bilo mnogo manje utakmica nego danas. Izbacili su PSV (2:0, 0:0), Austriju iz Beča (2:0, 1:1), Anderlecht (5:0, 2:2) i Real Madrid (4:1, 0:1). Porto je pak imao mnogo lakši posao, izbacili su Rabat Ajax s Malte (9:0, 1:0), češke Vitkovice (0:1, 3:0), danski Brondby (1:0, 1:1) i kijevski Dinamo (2:1, 2:1). Malo tko im je davao šanse protiv Nijemaca.

I već u 24. minuti Kögl je zabio za vodstvo, Bayern je prijetio i pokušavao potvrditi pobjedu, kontrolirao je utakmicu i krstario mirno prema naslovu. A sve se srušilo u dvije minute, prvo je u 79. zabio Madjer, a u 81. Juary i priči je došao kraj, Portugalci su slavili povijesni uspjeh, a Matthäus je morao pognuti glavu.

Na novu priliku čekao je 12 godina, ponovno je Bayern bio moćan, ali ovaj put je s druge strane bio ništa slabiji Manchester United Alexa Fergusona. Ujedno, finale na Nou Campu bila je posljednja utakmica Lothara Matthäusa, idealna prilika za oproštaj. I već u šestoj minuti zabio je Basler, utakmica se otvorila i nizale su se prilike s obje strane, ali rezultat se nije mijenjao.

Nasrtaje momčadi Sir Alexa Fergusona taktički je zaustavio Ottmar Hitzfeld i posljednjih dvadesetak minuta stvarno se osjećala nemoć engleskog prvaka. Zato je Hitzfeld povukao potez koji ga je možda stajao pobjede. U 80. minuti povukao je s terena Matthäusa, s ciljem da dobije ovacije prepunog stadiona, bila je to nagrada za sve što je napravio za Bayern i njemački nogomet. Zamijenio ga je Thorsten Fink, na kraju cijele balade tragičar.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Fink nije na pravi način "očistio" loptu nakon kornera Davida Beckhama, ona je došla do Giggsa i nakon toga do Sheringhama. Na semaforu je stajalo 1:1 i svi su se držali za glavu, ali nisu ni slutili što slijedi. Ponovno korner, ponovno Beckham, ponovno Sheringham dira loptu, a u mrežu ju posprema Solskjaer...

Nogometaši Bayerna nisu mogli suspregnuti suze, a među njima bio je i Lothar Matthäus...

>> 'Svaka čast Messiju i Suárezu, ali Rakitić će odlučiti finale!'

>> Lothar Matthaus se uvrijedio i odnio iz muzeja svoju pozlaćenu kopačku

Komentara 2

Avatar Croatan
Croatan
13:56 02.06.2015.

Jasno se sjećam utakmice iz 1999, uobičajeno užasan nogomet prezentirao je Manchester, pukom srećom i kojekakvim naguravanjima u uspjeli su doći do titule. Bayern je bio minimalno dvostruko bolja ekipa.

DU
Deleted user
01:16 03.06.2015.

Naravno da je to peh za Mattheusa ali on ipak ima svjetsko zlato na SP 1990 a Messi jos nema svjetsko zlato s repkom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije