Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš godine

Krunoslav Jurčić je nezadovoljan: Krenuli smo lošim smjerom, kriteriji su se jako spustili

Kruno Jurčić
08.01.2017.
u 21:30

Luka se isprofilirao u igrača na svjetskoj razini, i to u Real Madridu, klubu koji je jedan od dva-tri dominantna u nogometnom svijetu. I u prošloj je sezoni Luka u takvom klubu konstantno demonstrirao svoje umijeće, postao je lider i u ljudskom smislu. Ako u nogometu uopće postoji nekakav vrh, onda je Luka taj vrh dodirnuo – kaže Jurčić

Zastor je pao na još jednu godinu, iako nogometna godina traje od ljeta do ljeta, i ona kalendarska godina ima u nogometu svojih čari, vrijeme je to kada se biraju najbolji u godini koja je otišla u povijest. I u tim izborima najboljih krasno je imati svojeg igrača, Luka Modrić našao se u gotovo svim izborima najboljih momčadi 2016. godine, pa tako i u onim “krovnim” izborima, svjetske (Fifa) i europske (Uefe) nogometne federacije.

Kako i ne bi kad je iza sebe ostavio sjajnu godinu u Real Madridu, u reprezentaciji... Stoga ni Krunoslav Jurčić nije mnogo dvojio, već je najviše glasova dao upravo Luki.

– Luka se isprofilirao u igrača na svjetskoj razini, i to u Real Madridu, klubu koji je jedan od dva-tri dominantna u nogometnom svijetu. I u prošloj je sezoni Luka u takvom klubu konstantno demonstrirao svoje umijeće, postao je lider i u ljudskom smislu. Ako u nogometu uopće postoji nekakav vrh, onda je Luka taj vrh dodirnuo – kaže Jurčić.

Klince forsiraju roditelji

Je li se moglo očekivati da će Modrić biti tako značajan igrač Reala, voditi ga do trofeja?

– Teško je nešto očekivati, ali Luka se razvijao i dizao još od Dinama, preko Tottenhama i sad u Realu. I to je jako važno, neki igrači stanu u razvoju, a Luka nije stao. Samo je sazrio u svakom, pa i ljudskom pogledu. Došao je u Real, shvatio je što se od njega traži, što je njegova zadaća i promijenio se da bi te zahtjeve mogao ispuniti, a to nije lako. On je bio glavni igrač, igrač oko kojeg se sve vrtjelo gdje god da je bio, u Dinamu, pa i Tottenhamu, a u Realu ima drukčiji zadatak i radi ga sjajno. Ono što fascinira, konsenzusom su ga prihvatili svi – klub, suigrači, navijači... – kazao je Jurčić, bivši hrvatski reprezentativac s 21 utakmicom u dresu s kvadratićima.

Igračku karijeru proveo je u Dinamu, Interu (Z), Istri, Beverenu, Torinu, Sampdoriji i Slavenu Belupu, a nakon toga se posvetio trenerskom poslu (Istra, Slaven Belupo, triput Dinamo, Lokomotiva, Maribor i Adanaspor).

Čovjek je koji živi nogomet, sve prati. Možda je vidio nekog novog Modrića u našoj ligi koja doista izbacuje puno talenata.

– Mi smo talentirana nacija. No mislim da su se kriteriji jako spustili, pa i nestali. Klince forsiraju klubovi, roditelji, menadžeri, počelo se prenapuhavati njihove trenutačne kvalitete. Talentiranih dečki doista ima i o njima treba pričati kao o talentima, a ne kao o igračima jer oni tek trebaju postati igrači. Usto, po tko zna koji put se pokazalo da prerani odlasci u inozemstvo ne završavaju dobro. Za mlade igrače bilo bi najbolje da odigraju dvije, tri sezone u našoj ligi i da s barem nešto zrelosti odu van. Moraju znati da veliki klubovi nemaju vremena čekati mladog igrača da proigra, sazre, nemaju vremena razvijati ih.

Usto što se Modrić razvio u lidera Reala, kakva je bila nogometna 2016. godina?

– I u njoj je nogomet evoluirao, ali i ta godina je pokazala smjer kojim je krenuo, a meni se nikako ne sviđa. Nogomet bi trebao biti dugotrajan proces, ali kako je u njemu sve više biznisa, krenuo je u drugom smjeru. Više nema planiranja, dugotrajnog rada, sve se svodi na nekoliko mjeseci u kojima se ocjenjuje rad. Bojim se da će nogomet s takvim razmišljanjem u jednom trenutku udariti u zid. Bez planiranja neće biti sreće, ne može se sve u nogometu kupiti novcem i držim da će se jednog dana sve morati vratiti na staro, na pravi rad.

Kakva je bila vaša 2016. godina?

Turbulentna, mislim da sam baš upao u taj žrvanj jer je teško doći raditi u klub u kojem se radi planski. Nažalost, naši treneri ne mogu si priuštiti da ne prihvate bilo kakav posao. Jedno vrijeme nisam želio prihvaćati ponude klubova koji nisu imali takve dugoročne planove, zdrave ideje, ali onda se nađeš u predugoj pauzi bez posla. No sve je postalo biznis, s puno osobnih interesa – kazao je Kruno koji je od kolovoza vodio turskog prvoligaša Adanaspor, ali nije dugo ostao na klupi tog nesređenog novog prvoligaša.

Hrvatska mora bolje

U prošloj godini imali smo i mnogo reprezentativnih obveza, ali i dojmljivih trenutaka.

– Mislim da je to bila dobra godina naše reprezentacije. Imamo odličnu generaciju, imali smo ih i prije, ali nikada naši igrači nisu bili u tako važnim, liderskim ulogama u vrhunskim klubovima. Imamo dobru reprezentaciju, imamo i dobre rezultate kojima treba biti zadovoljan. Iako, s obzirom na tu kvalitetu igrača o kojoj sam govorio, možda bismo trebali napraviti taj još jedan iskorak. U svakom slučaju treba se nakloniti plasmanima na europska i svjetska prvenstva, to su velike stvari, ali volio bih da napravimo taj korak više. Treba nam jedna velika pobjeda, jedan pamtljiviji rezultat – zaključio je Jurčić.

Jurčićev izbor

Nogometaš godine:
Luka Modrić (Real) 10
Mario Mandžukić (Juventus) 9
Ivan Perišić (Inter) 8
Ivan Rakitić (Barcelona) 7
Milan Badelj (Fiorentina) 6
Mateo Kovačić (Real) 5
Darijo Srna (Šahtar) 4
Marcelo Brozović (Inter) 3
Nikola Kalinić (Fiorentina) 2
Mate Maleš (Rijeka) 1
Nada godine:
Filip Benković (Dinamo) 5
Borna Sosa (Dinamo) 4
Ivan Božić (Dinamo) 3
Nikola Moro (Dinamo) 2
Lovro Majer (Lokomotiva) 1

Komentara 7

SL
Slavik
10:26 09.01.2017.

Kruncek jedva čeka poziv Mamica iako je njegova realna klasa treniranje nekog zupanijskog kluba

MA
magnum2013
15:10 10.01.2017.

Mišljenje "stručnjaka nogometa" uvijek je "novinarima" VL važno. Šteta samo što se nije dotaknuo Dinama i .....Znadete što mislim i što je "novinarima" VL važno. Sretno vam bilo

Avatar Ironman0105
Ironman0105
04:24 09.01.2017.

zasto je misljenje tolikog nogometnog gubitnika kao krune supak (nadimak iz vremena dok je igrao u dinamu od strane svih suigraca) jurcica toliko bitno vecernjaku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije