Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikad bolje

Hrvatska 
blizu najboljeg koeficijenta 
u povijesti

Jean Evrard Kouassi
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
26.07.2014.
u 11:00

Samo Hrvatska i Švedska imaju četiri predstavnika koja su prošla u 3. pretkolo.

Tek treći put u povijesti hrvatski će nogomet imati četiri predstavnika u 3. pretkolima europskih natjecanja. Uspjelo nam je to zahvaljujući prolazima Splita, Hajduka i Rijeke u prekjučerašnjem 2. pretkolu Europske lige te prolazu Dinama u 2. pretkolu Lige prvaka u utorak.

Svi imaju šanse proći

S obzirom na ždrijeb, moglo bi se prvi put u povijesti dogoditi da imamo tri predstavnika u izlučnom pretkolu. Naime, čak i ako izgubi od Aalborga, Dinamo će se naći u posljednjem pretkolu za Europsku ligu, a tamo će gotovo sigurno biti i Rijeka koja igra protiv kluba iz treće europske lige, Ovčjih Otoka. Tada bi bilo dovoljno samo da Split iznenadi Černomorec ili Hajduk Šahtjor iz Karagande i eto povijesnog uspjeha.

Hrvatski su klubovi ove sezone odigrali 10 europskih utakmica, a skupili su čak sedam pobjeda, dvaput remizirali te jednom izgubili, što je hrvatskom nogometu već sada donijelo osam bodova (bod za pobjedu, pola boda za remi).

Zanimljivo, jedino Hrvatska i Švedska imaju četiri kluba koja su prošla u 3. pretkolo, s tim da naši imaju veći postotak pobjeda. Koliko je prolazak četiriju klubova velik uspjeh, najbolje pokazuje podatak da su od pet norveških klubova ispala tri, a od zemalja koja imaju po četiri europska predstavnika Bugarskoj je ostao samo jedan, Irskoj nijedan, Škotskoj tri, Mađarskoj dva, Slovačkoj tri, Sloveniji jedan, Srbiji jedan, Izraelu dva...

Čak su i Turska (Bursaspor je ispao od gruzijske Čikure), Švicarska (Luzern od St. Johnstona) i Nizozemska (Groningen od Aberdeena) već izgubile po jednog predstavnika.

Hrvatska će zbog ovakvih odličnih rezultata iduće sezone imati bolji koeficijent, a vrlo je izgledno da će skupiti više bodova nego u svakoj od posljednjih 15 europskih sezona, otkad je Uefa uvela sadašnji sustav bodovanja.

Sa 17,5 skupljenih bodova rekordne su sezone 2001./02., 2012./13. i 2013./14. Sada smo na osam, a dobro je znati da se u skupinama Europske lige ili Lige prvaka svaka pobjeda vrednuje sa dva boda, a remi s jednim, što je dvaput više nego u kvalifikacijskim kolima.

Nogomet nam ide naprijed

Ostvare li naši tih 17,5 bodova, iduće bi sezone Hrvatska mogla po koeficijentu prestići Cipar, Izrael i Austriju.

I zato je sve ovo dokaz da hrvatski nogomet, iako polaganim koracima, ide naprijed. Uz Dinamo, koji je stalni sudionik europskih natjecanja posljednjih nekoliko sezona, u Rijeci smo dobili drugi vrlo ozbiljan klub. Split je prolaskom Mike i Maccabija potvrdio da organizacijski i igrački napreduje, dok Hajduk uvijek može iznenaditi, pa čak i pobijediti usred Milana veliki Inter. No klub s Poljuda često i negativno iznenadi, što dokazuje poraz od Dundalka. No za hrvatske klubove ova je sezona počela sjajno. Nadamo se da će se tako i nastaviti.

>> Hajduk, Rijeka i Split pobijedili - prekrasna večer za hrvatski nogomet!

Komentara 12

MI
Mingan
13:30 26.07.2014.

Nogomet nam je u mračnom tunelu bez svijetla na kraju. Katastrofa! Ove sezone smo dosada samo imali puno sreće i ništa drugo!

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
14:39 26.07.2014.

Hrvatska 
blizu najboljeg koeficijenta 
u povijesti jer HNL liga je jedna od najačih liga u Europi a gazda hrvatskog nogometa gospodin Zdravko je jedan od nasposobnijih mešetara u svjetskom nogometu.

B2
bokida 2
15:10 26.07.2014.

Trebali bi imati ligu eventualno sa pet klubova. To bi možda funkcioniralo uz uvijet da Dinamo igra u nekoj vanjskoj lizi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije