Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJA U FIFI

Ćiro Blažević: Sepp Blatter mi je posudio 20.000 CHF i nije dopustio da mu ih vratim

miroslav blažević
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
28.05.2015.
u 15:50

HNS šuti iako se otprije zna da neće podržati Blattera...

Spektakularna uhićenja visokih dužnosnika Fife u Zürichu zbog sumnji u korupciju, po nalogu američkoga tužiteljstva, dogodila su se dva dana uoči izbora novoga predsjednika Svjetske nogometne organizacije.

Šok za 79-godišnjeg predsjednika Seppa Blattera i jak vjetar u leđa njegovome protukandidatu, jordanskom princu Aliju Bin Al-Husseinu (40). Je li konačno došao kraj 17-godišnje vladavine moćnoga švicarskoga mešetara?

Pitali smo staroga Seppova prijatelja Miroslava Blaževića, staroga po duljini prijateljstva, ne po dobi.

– Blattera poznajem sto godina. Upoznali smo se dok sam bio trener u Sionu (1971.-1976., nap. a.), bio je moj igrač i moj prijatelj, družili smo se intenzivno. Sepp se umjesto nogometnoj posvetio vojnoj karijeri i dobio visoki čin u švicarskoj vojsci. A s tim tamo možete što hoćete – kaže Miroslav Blažević.

Posudio mi je 20.000 CHF

Gotovo se naljuti kad se Blatterovo ime povezuje s korupcijom.

– Blatter je bogat čovjek, a bogatstvo je naslijedio od oca. Njemu ne trebaju pare! Evo, ilustrirat ću vam: jednom mi je zgodom posudio 20.000 franaka i, kad sam mu došao vratiti dug, nije mi to dopustio. Znam kako funkcioniraju stvari u Švicarskoj: da je imalo sumnjiv, sto bi ga puta već uhitili! Ja ga istinski uvažavam i uvjeren sam u njegovu nevinost. I ova najnovija afera bit će 'pojeo vuk magare'. Očekujem da će Blatter dobiti novi mandat jer je pozitivna ličnost za nogomet – istaknuo je Miroslav Blažević.

Kako je uopće otkrivena ova koruptivna hobotnica zbog koje su pali tako visokoplasirani funkcionari? Nagađa se kako je istražiteljima put utro bivši član Izvršnog odbora Fife, Amerikanac Chuck Blazer (70), famozni "Mr. 10 posto". Taj nadimak dobio je prije četiri godine kada je bio optužen za primanje mita i suspendiran dok je bio predsjednik Concacafa (Konfederacije sjevernoameričkih, srednjoameričkih i karipskih zemalja).

Prošle godine dijagnosticiran mu je karcinom debelog crijeva nakon čega je i priznao krivnju za sve što mu se stavljalo na teret. Pa je i propjevao.

Nosio prislušni uređaj

Blazer je FBI-u davao informacije o milijunskim prijevarama, čak je nosio i prislušni uređaj na sastanku s Fifinim dužnosnicima tijekom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Osim američkih istražnih organa, u akciju je uključeno i švicarsko tužiteljstvo. Ono je potvrdilo da desetoricu dužnosnika Fife ispituje zbog sumnje u trgovinu glasovima uoči dodjele domaćinstava SP-a Kataru i Rusiji.

Američki istražitelji ispituju sumnje da su Fifini dužnosnici tijekom više od dvadeset godina primili gotovo sto milijuna dolara mita, a zauzvrat medijskim i marketinškim kućama dodjeljivali unosna TV prava i sponzorstva za nogometne turnire na teritoriju SAD-a i Južne Amerike. Uhićenja je zatražio SAD jer su se novčane transakcije obavljale preko američkih banaka.

Iz Züricha se jučer javio izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović. Kazao je da nema dovoljno informacija da bi mogao komentirati uhićenja u Fifi te da HNS nema stav kome će dati glas na izborima za predsjednika. Premda je već odavno znano da je cijela Uefa okrenula leđa Blatteru.

– Sve članice Uefe sastat će se danas s Platinijem i zauzeti stav o predsjedničkim izborima – kazao je Vrbanović.

>>UŽIVO: Platini tražio Blattera da odstupi: Učinio sam to sa suzama u očima

>>Štimac: Prvenstvo je neregularno, a treba istražiti i HNS

>>Fifa suspendirala 11 članova među kojima su i dva potpredsjednika

>>Pogledajte kako Blatter pleše: "Ono kad uhite sve osim tebe"

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije