Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALUDIO TURKE

Bilić, ako želi, može i na klupu Liverpoola!

Football - Liverpool v Besiktas - UEFA Europa League Second Round First Leg - Anfield, Liverpool, England - 19/2/15  Besiktas coach Slaven Bilic Action Images via Reuters / Lee Smith Livepic EDITORIAL USE ONLY.
Foto: Reuters
28.02.2015.
u 21:03

U Istanbulu mu ljudi staju u špalir i "klanjaju" se... Pobjedu je slavio pjesmom s navijačima.

Zna se da su Englezi odavno Slavenove 'mušterije', još od 2006. godine kada su mu prvu veliku trenersku pobjedu nad Gordim Albionom u Zagrebu donijeli Eduardo i – krtica. Slaven tu nije stao; nokautirao ih je i godinu dana kasnije na Wembleyu, a u jesen prošle godine u Europskoj ligi priuštio si je i Tottenham.

Najpopularniji u gradu

– Sorry, lads – poručuje veliki istanbulski junak, trener koji je u četvrtak navečer poput neobuzdanoga tifosa predvodio navijački dernek na Bosporu. Bilo je to nakon utakmice kada je nekoliko tisuća euforičnih navijača došlo u klupski kamp tražeći da se pred njima pojave Slaven Bilić i Demba Ba. Tek kad im je hrvatski stručnjak izdirigirao nekoliko taktova, onda su se razišli.

Dan nakon utakmice je s prijateljem Sanjinom Ugarkovićem bio na ručku u svom omiljenom restoranu "Big Chef", a kada je Bilić ušao u restoran, konobari su se stali u špalir i dočekali ga pljeskom, a za njima su isto učinili i gosti popularnog restorana. Hrvatski je trener bio jučer najpopularnija osoba u Istanbulu.

Hrvatu se tako ostvarilo ono što kao igrač Evertona nikada nije osjetio, slast pobjede nad najmrskijim suparnikom Liverpoolom. U Istanbulu je naplatio ono što mu je kao igraču izmaklo u glasovitom Merseyside derbiju.

Na žalost, šest godina prekasno došao je do svoje prve trenerske pobjede u ruletu jedanaesteraca. Slavena vjerojatno još proganjaju slike uplakanih tragičara bijele točke, Modrića, Rakitića i Petrića, one tužne ljetne noći u Beču kada su nas sekunde dijelile od polufinala Europskog prvenstva. Ovoga puta Bilićeva drama imala je sretan kraj...

– Prije izvođenja jedanaesteraca rekao sam svojim igračima: "Zaboravite na pritisak, on ne postoji." Čak njih sedmorica željeli su pucati s bijele točke, što je dokaz našega golemoga samopouzdanja – kazao je Beşiktaşev trenerski meštar, čija je tržišna vrijednost još jednom odletjela u nebo.

Slaven je danas u poziciji u kojoj nikada nije bio nijedan hrvatski nogometni trener – on ima otvorena vrata bilo kojega engleskoga kluba. Čak i Liverpoola, za kojega je kao dječak navijao, jer Sjevernome Ircu Rodgersu teško će oprostiti ovako mizernu sezonu.

Ugovor na stolu, ali...

Novi ugovor s Beşiktaşem je na stolu, no teško je zamisliti da bi Turci na kraju sezone mogli parirati bilo kojoj ponudi s Otoka. Jednako kao što je teško i pojmiti da bi Slaven Bilić s turskim klubom mogao ponoviti ovakvu sezonu iz snova, u kojoj je već počeo gubiti korak u utrci za naslov prvaka. Dvije godine u Istanbulu je odradio, vrijeme je za novi izazov, pravac – Otok. Bilić je poslije utakmice otišao do Dejana Lovrena na travnjak.

– Prišao sam mu, zagrlio ga i kazao: 'Glavu gore, Dejane!' Tražio sam ga i u svlačionici Liverpoola, ali već je bio u autobusu...

Najveće Bilićeve pobjede

1. HRVATSKA - Njemačka 2:1 (EP 2008.)

2. Engleska - HRVATSKA 2:3 (kval. EP, 2007.)

3. HRVATSKA - Engleska 2:0 (kval. EP, 2006.)

4. Turska - HRVATSKA 0:3 (kval. EP, 2011.)

5. BEȘIKTAȘ - Liverpool 6:4 (EL, 2015.)

>>Slaven Bilić postao još omiljeniji: Spustio se među navijače i poveo navijanje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije