Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.11.2013. u 12:00

Milanović i 40-orica odmah su zaključili da Hrvatska treba postati “prirodni i tehnološki park u srcu Europe”

Kako će se u Hrvatskoj živjeti sljedeće godine? Hoće li i dalje broj građana koji nemaju i ne mogu naći posao rasti ili padati? Hoće li oni koji imaju posao zarađivati više ili manje? Hoće li se cijene hrana i troškova života povisiti ili sniziti? U konačnici, kako će izgledati Hrvatska 2014. S iznimkom cikličkih katastrofičnih najava ministra financija Slavka Linića, hrvatski građani od svoje vlade odgovore na ova pitanja ne mogu dobiti. No ako već ne znaju što će biti sljedeće godine, uskoro bi trebali dobiti vrlo precizan izvještaj o tome što će biti za 16 godina.

Vizija 2030. ime je pomalo konspirativne skupine hrvatskih intelektualaca koji su se na poziv premijera Zorana Milanovića okupili kako bi osmislili strategiju razvoja Hrvatske u idućih dvadeset godina. A Hrvatska bi do tada – kako je već zaključeno na tajnim sastancima u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici – trebala postati “prirodni i tehnološki park u srcu Europe”.

Što se točno skriva iza te glamurozne sintagme, zasad je nepoznato, no poznato je da na njoj intenzivno radi četrdeset uglednih eksperata najrazličitijih habitusa – od astrofizičara, povjesničara do književnika. Po kojem su kriteriju za tu odgovornu zadaću odabrani, teško je zaključiti. Primjerice, u premijerovu vijeću mudraca, barem ako je suditi prema medijskim napisima, nema nijednog stručnjaka za demografiju iako bi kretanje populacijskih trendova valjda trebalo biti integralan dio ovakve strategije. Nema tu, nijednog čovjeka s ekspertizom u sektoru poljoprivrede ni industrije hrane, ne računajući premijerova intimusa Emila Tedeschija, čija tvrtka proizvodi vitaminske napitke, grickalice i paštete.

Među premijerovim odabranima, također, nema nijednog energetskog stručnjaka iako je dostupnost energije, uz dostupnost hrane, najvažnije pitanje budućeg boljitka svake države. U konačnici, nema ni predstavnika društvenih skupina, sindikata, vjerskih zajednica, pa čak nijednog inženjera strojarstva – uz elektrotehniku, ključne znanstvene grane bilo kojeg tehnološkog razvoja. Zanimljivo, nema nijednog pravnog stručnjaka pa se može zaključiti da je tu ulogu premijer namijenio sebi usprkos činjenici da nakon završetka Pravnog fakulteta nijedan dan nije radio u struci. Može li, stoga, takvo krnje premijerovo vijeće mudraca proizvesti relevantnu i održivu strategiju društvenog razvoja?

Možda i može, no to je zapravo nebitno. U prve dvije godine na vlasti Zoran Milanović pokazao je malo interesa za bavljenje egzistencijalnim problemima građana. Umjesto rješenja, konstantno im nudi strategije, umjesto ohrabrenja prodike, umjesto inspiracije, latinske fraze. Takva prazna forma, lišena bilo kakvog relevantnog sadržaja, glavna je odrednica Milanovićeve vladavine, a svoj vrhunac dosegnula je lani osnivanjem Povjerenstva za željeznice – stručnog tijela u kojem, osim Milanovića, sjedi i još pet ministara – istih onih koji sjede i na sjednicama Vlade. Koji je smisao takvog tijela?

Vijeće mudraca tako je samo nov pokušaj da se građanima takva kronična bezidejnost upakira kao nekakva tobožnja dugoročna vizija. No, koji je rezultat takve politike? Svaka strategija vrijedna je onoliko koliko se principijelno i sustavno provodi. Milanović i njegova vlada dosad nisu uspjeli provesti ni znatno kratkoročnije planove od 15-godišnje strategije društvenog razvoja.

Primjerice, ovogodišnji državni proračun uskoro bi trebao i treći put ići u rebalans. No, takve trivijalnosti premijera – opterećenog izgradnjom vlastite povijesne uloge – u načelu ne zanimaju.

Vizija je, po definiciji, sposobnost uočavanja onoga što drugi ljudi ne vide. Milanović stoga možda uistinu i jest vizionar, ali je problem što pritom ne vidi i ono što je svima drugima sasvim vidljivo. A to je, pak, definicija sljepila.

Komentara 8

DO
doktorica
15:07 09.11.2013.

najbolje da naši mudraci daju projekciju za 100godina-tko živ do tada,hrane narod obećanjima ali taj narod je gladan i želi sada živjeti....

Avatar feudalac
feudalac
15:28 09.11.2013.

...ne, ovo nije sljepilo - ovo je ludilo! O toj temi je pred nekoliko dana dobro napisao Klauski, u pitanju je bunika. Ako cemo biti posteni, ne treba se cuditi Milanovicu sto ne zna voditi drzavu u krizi, to smo znali i prije izbora. Pitanje je ima li pomaka u glavama gradjana da konacno svakodnevna, ekonomska pitanja pretpostave ideoloskim. Iako se i Milanovic i Josipovic predstavljaju kao ateisti ili agnostici, njihovo djelovanje je blize vjeroucenju. U nedostatku znanja i vizije pribjegavaju filozofiranju o strategijama na dulji rok. Na taj nacin, sami sebi daju na znacaju, izbjegavaju odgovore na konkretna pitanja a gradjane drze u uvjerenju kako su upravo oni odabrani nekom visom, bozanskom silom.

Avatar gorskikristal
gorskikristal
18:21 09.11.2013.

Zašto Hrvatska, čiji je dug 60% BDP-a ide tražiti novac u Njemačku čiji je dug 85% BDP-a? Zašto ide u SAD prositi novac koja je dužna 105% BDP-a? Što je to monetarna suverenost? Čemu služi? Je li kreacija novca pravo države ili pravo koje je Bog dao bankama? Kad bi drug pravnik bez dana pravničkog iskustva, branitelj prava manjina (jer i sam jednoj manjini pripada - onoj koja ljetuje u Tedeschijevim dvorima na Hvaru zajedno s Boriom Vujčićem) znao odgovore na ta pitanja, onda bi znao što nam je činiti. Ali ne zna. A nitko mu neće reći da je to moguće. Nek ode u Mađarsku i priupita Viktora Orbana čemu služi primarna emisija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?