Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2015. u 08:00

Tko god sjeo za stol s Mostom, ne bude li novih izbora, morat će se sjetiti na koje je sve zahtjeve Mosta ovih dana kimao glavom

Malo što se već godinama toliko često zazivalo kao potreba formiranja trećeg puta u Hrvatskoj, razočarani birači tragaju za njim od izbora do izbora, da bi konačno, prije gotovo dva tjedna, na opće iznenađenje svih, pa i samih izabranih zastupnika, Most osvojio 19 mandata.

Od te izborne noći do danas, ta javnosti poprilično nepoznata grupa ljudi, koja tvrdi da želi bolju Hrvatsku, postala je trn u peti dvjema najvećim strankama, dijelu njihovih birača, političkim analitičarima, a posebice novinarima koje iscrpljuje svakodnevno postavljanje pitanja – koju opciju ćete izabrati.

Unatoč svim prognozama, Most je još uvijek manje-više na okupu, što je, s obzirom na to da je sastavljen od individualaca koji se dijelom nisu ni međusobno poznavali, veliki uspjeh. Idealistično zagovaraju reforme i zajedničku reformsku vladu koja bi ujedinila dva najveća neprijatelja u istu ekipu, i koliko god u SDP-u i HDZ-u takvu ideju odbijali, pregovori koje pratimo pokazuju da to i ne bi bila tako nemoguća misija.

Prije dva tjedna nitko od nas ne bi vjerovao da se SDP i HDZ u ičemu mogu složiti, zanemarimo li njihovu suradnju u lokalnim sredinama, no vrijeme je pokazalo da građani možda i nisu u takvoj zabludi kada kažu – svi su oni isti.

Iz dana u dan, od teme do teme, kimali su pregovarački timovi dviju velikih stranaka na raznolike reforme koje Most predlaže te pokazali da, ako su u tom kimanju bili imalo iskreni, u konačnici žele isto.

Istini za volju, čak i da nekim čudom SDP i HDZ sjednu za zajednički stol s Mostom, jasno je da takva suradnja ne bi dugo potrajala. No, priznanjem da su reforme koje Most traži potrebne, poslana je ozbiljna poruka javnosti da sustav u Hrvatskoj treba mijenjati.

I tko god u konačnici sjeo za taj stol s Mostom, ako ih u tome ne spriječe novi izbori, morat će se sjetiti svog kimanja glavom, iza kojeg je vjerojatno stajala samo želja za vlašću, zasukati rukave i prihvatiti posla kada se formira vlada.

Utoliko je, koliko god nas sve možda već i živcirao, Most trenutačni pobjednik ovih pregovora. Pokazao je da su promjene potrebne, dobio takva priznanja onih koji su se izmjenjivali na vlasti, pa i po cijenu da se raspadne i nestane sa scene, barem nakratko prodrmao zemlju iz uljuljkanog sna.

Zasad je sva odgovornost za nesastavljanje vlade svaljena na Most, no trebaju i dvije velike koalicije, svaka s više od 50 osvojenih saborskih mandata, preuzeti svoj dio odgovornosti i iz svojih redova predložiti najkvalitetnije ljude koji će tražene reforme imati snage provesti, ne razmišljajući hoće li ih to stajati novog mandata.

Most se napada da zavlači, a zaboravlja se da je Hrvatska i prije znala živjeti bez vlade i po 40-ak dana.

To je, valjda, opravdano kada se iskreno prizna da se trguje foteljama, umjesto nekakvim reformama koje su, većim dijelom, davno već trebale biti uhodane u naše sustave.

Ako je Most imalo iskren u pregovorima i ne pravi paradu za javnost dok iza zatvorenih vrata tajno već obećava potpise jednoj strani, očekuje se da ozbiljno promisli o odgovorima koje će dobiti iz SDP-a i HDZ-a, i kad već ne ide zajednički, izabere onog partnera koji se pokazao uvjerljivijim i spremnim s njime promijeniti Hrvatsku. 

>> Petrov: Toplo se nadam da Milanovićeva ponuda vodi do zajedničke vlade i konsenzusa 

>> Mijenjaju stavove: Most vrluda s idejama, od pola reformi sâm odustao

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar DŠ.....
DŠ.....
09:41 28.11.2015.

Gotovo sve HDZ i SDP, nasljednici slavnoga SKH, imaju zajedničko. A osobito kada treba ukloniti disonantne tonove poput Linića, Holý, Prgometa, Kujundžića i sličnih. Božo Petrov dobro je postavio reformski plan, ali problem što smo zabrazdili na mnogim poljima pa je upitno kako će, čak i da mu druga strana sve obeća, nadgledati kako se u praksi one provode. A znamo da su Hrvati majstori kada treba pronaći rupu u zakonu, reformu, propisu...

Avatar abakus
abakus
10:35 28.11.2015.

Ne vidim čemu to silno inzistiranje na žurbi koje potenciraju razni novinari, analitičari i političari, osim ako je riječ o tome da se i MOST natjera na uobičajeno dijeljenje fotelja nakon čega sve reforme padaju u duboki zaborav do idućih izbora. Ako ćemo nakon svih ovih pregovora dobiti kvalitetnu Vladu koja će zaista učiniti potrebne poteze da se zemlja konačno pokrene na bolje, onda za to vrijedi pričekati i nekoliko mjeseci.

BA
bakulušić
12:28 28.11.2015.

Željka Markić je dokazala da SDP, HDZ, Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Ustavni sud i mediji imaju nešto zajedničko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije