Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hpv

Zbog rizičnog spolnog ponašanja HPV-u najizloženiji srednjoškolci

'at doctor\'s office'
'IuriiSokolov'
Autor
Sonja Hoffman
05.10.2012.
u 08:20

Infekcija 
uzrokuje karcinom vrata maternice, anusa, penisa, ali i usne šupljine

Djevojčice sedmih razreda zagrebačkih osnovnih škola i ove će se godine moći besplatno cijepiti protiv HPV infekcije i virusa koji je jedan od najčešćih uzročnika raka vrata maternice od kojeg svake godine umre oko 115 Hrvatica. Grad Zagreb, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije, i ove je godine osigurao sredstva za četverovalentno cjepivo koje štiti od najopasnijih vrsta tog virusa 6, 11, 16 i 18.

Puno zaraženih

Ovi tipovi HPV-a, naime, izazivaju karcinom i neugodne genitalne bradavice. Iako je ovo cjepivo na tržištu dostupno već 10-ak godina još nije uvršteno u Nacionalni kalendar cijepljenja, pa roditelji iz drugih krajeva zemlje za dozu moraju izdvojiti oko 2700 kuna.

Lani se od ukupno 4189 učenica zagrebačkih sedmih razreda cijepilo njih 432, što je samo oko 10,3 posto.

Tako loš odaziv na cijepljenje stručnjaci pripisuju needuciranosti roditelja, ali i teškim nuspojavama koje su se posljednjih godina vezale na sva cjepiva, pogotovu na cjepivo protiv gripe.

A stručnjaci poručuju da HPV ne uzrokuje rak samo u djevojčica već i u dječaka, pa je nužno da se bar sedmašice cijepe prije stupanja u spolne odnose. Naime, prema posljednjem istraživanju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo, gotovo 40 posto nalaza, a u njegovu se laboratoriju obrađuju deseci tisuća uzoraka godišnje, u brisevima žena pozitivno je na HPV.

– Riječ je o virusu koji se lako, spolnim putem, prenosi s čovjeka na čovjeka, pa je netočno mišljenje da su muškarci samo prijenosnici, a da žene obolijevaju – upozorio je dermatovenerolog prof. Mihael Skerlev. Muškarci zaraženi HPV-om također mogu oboljeti od šiljastih kondiloma na penisu i genitalnom području, ali može im se razviti i rak spolovila, debelog crijeva, anusa i usne šupljine.

– Zbog toga je cijepljenjem djevojčica važno zaustaviti širenje infekcije kod oba spola – pojasnio je.

Grad Zagreb, koji se i ove godine nada da će cijepljenje protiv HPV-a ući u Nacionalni kalendar te time postati dostupno djevojčicama diljem Hrvatske, dosad izdvajana sredstva planira preusmjeriti na cijepljenje dječaka.

Odnos bez zaštite

Prema posljednjim istraživanjima, upozorava ginekolog dr. Dubravko Lepušić, gotovo 90% srednjoškolaca imalo je rizično spolno iskustvo, a 20 posto u anonimnoj anketi otkriva da tijekom odnosa nije rabilo nikakvu zaštitu.

– Cijepljenje nije dozvola za rizično ponašanje, ali može smanjiti stopu smrtnosti od raka vrata maternice – poručio je roditeljima.

>>Protiv HPV-a cijepi se od 13 do 23 posto djevojčica

>>Prevencija širenja HPV-a kroz štivo za djevojke

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije