Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bol kostiju i mišića

Reumatske bolesti napadaju i djecu

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Thinkstock
28.01.2013.
u 11:59

Današnji stil života, koji uključuje mnogo sjedenja na poslu i u automobilu, pogoduje nastanku bolova u leđima, zglobovima, kostima i mišićima. Te boljke danas više nisu “privilegij” starijih

Gotovo da nema osobe koja nije osjetila bol u leđima, zglobovima, kostima, mišićima, osobito ako je već ušla u četrdesete godine. Štoviše, reumatske bolesti koje su nekad bile uobičajene kod starije populacije danas napadaju sve mlađe, pa čak i djecu.

Reuma podrazumijeva niz zdravstvenih problema, a zajednički su joj bolovi u kostima, mišićima, zglobovima i tetivama te smetnje u hodanju. Vrlo je česta među ljudima srednje i starije dobi, no suvremeni način života – između ostalog, sjedenje za računalom i vožnja automobilom s posla i na posao – pridonio je porastu broja oboljelih, čak i među adolescentima. Stručnjaci upozoravaju da danas nitko nije pošteđen neugodnih reumatskih bolesti, a dijele ih prema uzroku na:

1. bolesti nastale istrošenošću kostiju, zglobova, hrskavice, tetiva, kao što je artroza,

2. upale zglobova, poput artritisa,

3. reumu mekanih dijelova tijela (mišići, tetive, vezivno tkivo itd) kao fibromialgija,

4. reumatske bolesti nastale zbog smetnji u metabolizmu, kao na primjer giht, osteoporoza.

Opća klonulost, oticanje zglobova...

Uočite li oteklinu i bolove u zglobovima zasigurno ste “upali” u grupu reumatičara. Pa i sam naziv reumatizam koji nastaje od grčke riječi „rheumatismos“, što znači strujanje, protjecanje, upućuje na širenje boli, otekline, upale. I to su glavni simptomi: oticanje, ukočenost mišića, bolovi u zglobovima i vrućica.

Osim ovih glavnih simptoma, neka reumatska oboljenja u početku prati neobjašnjiva visoka temperatura te bolesti unutarnjih organa, kojima nije jasan pravi uzrok. Katkad se javlja samo opća klonulost.

Najčešće je artroza posljedica istrošenosti zglobova na koljenima, kukovima, prstima i kralježnici. Tipičan je početni bol na početku kretanja, koji brzo nestaje, te bol kod dugog kretanja ili uspinjanja stepenicama.

Za vrijeme mirovanja bolova nema. Kod promjene vremena dolazi do osjećaja napetosti u zglobovima. S vremenom može doći do deformacije zglobova, smetnji pri kretanju...

Upale zglobova javljaju se u različitim dijelovima tijela. Ako je pogođen samo jedan zglob, riječ je o artritisu, ako je više zglobova upaljeno, o poliartritisu.

Kod ove bolesti imunološki sustav bori se protiv vlastitog tijela. Bolovi se javljaju i za vrijeme mirovanja i kretanja. Zglobovi su vrući, jako bole i natiču. Kod kroničnog poliartritisa zglobovi se jako oštećuju, a ako se bolest ne liječi, dolazi do trajnih oštećenja. Obično su obje strane tijela pogođene, poput prstiju lijeve i desne ruke. Promjene na koži su rijetke. Razvojem bolesti sve je veći broj zglobova zahvaćen upalom, tekućina se nakuplja u zglobovima, što dovodi do natečenosti.

Prvi su simptomi upale zglobova opći osjećaj slabosti, nedostatak apetita, povremeno znojenje za vrijeme spavanja, povišena tjelesna temperatura, umor i ukočenost zglobova ujutro. Ukočenost zglobova u početku se javlja u prstima, traje satima i onemogućava stiskanje šake. Ako ove poteškoće traju manje od 30 minuta, nije posrijedi ništa ozbiljno.

Simptomi s vremena na vrijeme

Kod većine pacijenata simptomi bolesti javljaju se u fazama napada, s vremena na vrijeme. Ovakav proces može trajati godinama, a najčešće se bolest razvija brzo tijekom prve dvije godine i zato je rana dijagnoza bolesti jako važna.

Reuma mekanih dijelova tijela napada tetive i mišiće. Fibromialgija praćena je bolovima u čitavom tijelu na različitim tetivama. Prvi su simptomi jaki bolovi u mišićima i vezivnom tkivu. Napadi bola javljaju se u različitim dijelovima tijela. Psorijazni artritis upala je zglobova pacijenata koji boluju od psorijaze. Bechterewljeva bolest reumatska je upala kralježnice koja se u prosjeku prvi put javlja oko 23. godine života. Točan uzrok nastanka nije uvijek poznat. Poznata je povezanost reume s kiselošću organizma. Zato je prvi i najvažniji korak promjena prehrambenih i životnih navika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije