Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više zelenila, manje soli

Promijenite prehrambene navike i smanjite uvelike rizik od raka

Žena jede pizzu
Foto: Thinkstock
23.10.2014.
u 13:00

Istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od raka od osoba koje jedu meso...

Nekim sitnim promjenama u prehrambenim navikama možete uvelike smanjiti rizik od različitih vrsta raka. Provjerite što napraviti.

45% konzumiranjem mahunarki

Generalno, povrća! Istraživanja ukazuju na to da vegetarijanci rjeđe obolijevaju od raka od osoba koje jedu meso. Zapravo, ovaj rizik je kod vegetarijanaca smanjen za 50% kad su u pitanju leukemija, rak želuca i mjehura. Stručnjaci preporučuju maksimalno 500 g crvenog mesa tjedno.

14% redukcijom soli u prehrani

Smanjenje dnevne količine soli na samo 6 g može smanjiti rizik od raka želuca za 14%. S druge strane, postoje brojni znanstveni dokazi da prevelika količina soli u prehrani može oštetiti sluznicu želuca i uzrokovati rak.

50% primjenom zaštite za sunce

Primjena preparata za sunčanje nije rezervirana samo za boravak na plaži niti samo tijekom ljeta. Istraživanja pokazuju da svakodnevna uporaba SPF 15 na glavi, vratu i rukama smanjuje rizik od pojave melanoma.

25% uzimanjem raznobojnog voća i povrća

Konzumiranje ovih namirnica 'u svim duginim bojama' smanjuje rizik od raka pluća za četvrtinu. Voće i povrće su bogat izvor antioksidansa, koji apsorbiraju slobodne radikale i tako sprječavaju oštećenje stanica. Osim toga, ove namirnice sadrže i dosta biljnih vlakana, koja znatno smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

>>Ako mislite da ste ružni, veće su šanse da ćete dobiti rak kože

>>Gen starenja i raka jetre ključ za boj s tumorima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije