Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slika obitelji

Obitelj uvijek može biti utočište i mjesto sreće – stvar je izbora

obitelj
Foto: Thinkstock
15.05.2015.
u 22:30

Danas se obilježava međunarodni dan posvećen obiteljima koji su Ujedinjeni narodi proglasili prije dvadeset i dvije godine

Od 1994. svake se godine na današnji dan obilježava Međunarodni dan obitelji. Ujedinjeni narodi proglasili su ga 1993. kako bi naglasili važnost koju međunarodna zajednica pridaje obitelji kao temelju društva. Svake godine Ujedinjeni narodi posvećuju Dan obitelji određenoj temi. Ove je godine glavna tema (ne)ravnopravnost spolova te prava djece u obitelji, što uključuje i prevenciju obiteljskog nasilja. Jer, upravo u obitelji sve počinje, u njoj smo rođeni i stječemo prve spoznaje o svijetu, u njoj se formiramo kao individue, a obitelj je i mikrokozmos u kojemu se zrcali globalna zajednica.

Stoga bismo upravo u obitelji trebali usvojiti temeljne postavke civiliziranog društva – ljubav, toleranciju, demokraciju i mir. I dok je stoljećima obitelj bila čuvar ljudskih vrijednosti te kulturnih i povijesnih tradicija, u suvremenom se društvu uobičajena slika obitelji drastično mijenja, tradicionalne se vrijednosti urušavaju, a nove presporo izgrađuju. Upitali smo prof. psih. Martinu Čariju, voditeljicu savjetovališta Centra za djecu, mlade i obitelj – MODUS iz Zagreba, što smatra najvećim izazovima današnje obitelji.

Nedostatak vremena

– Iz iskustva u radu s obiteljima u sklopu našeg savjetovališta prepoznajemo da su najveći izazovi za obitelji poteškoće u usklađivanju roditeljske i radne uloge roditelja te posljedično nedostatak mogućnosti vođenja djece tijekom odrastanja. Roditelji često moraju ostajati na poslu 10 sati i dulje, radni tjedan im traje 6 dana, izloženi su mobingu pa doma dolaze fizički i psihički "iscijeđeni".

U takvim situacijama roditelji teško mogu kvalitetno provoditi vrijeme s djecom i razgovarati s njima o stvarima koje njihovu djecu vesele ili muče. Zajedničko vrijeme roditelja i djece služi upravo usmjeravanju, poučavanju i održavanju bliskosti, a zbog nedostatka vremena djeca se često osjećaju vrlo usamljeno i izgubljeno – kaže prof. psih. Martina Čarija.

Recesija i depresija

U našoj je zemlji dugogodišnja recesija povećala probleme. Mnogi su izgubili posao, brojne su obitelji morale jako skresati kućni budžet, cijene rastu. Uz te materijalne teškoće, tu je i otuđenost koju potiče i masovno korištenje tehnologije, a i demografska slika nagriza temeljni element društva – obitelj. Ipak, možemo li, unatoč svemu, ipak biti sretni u obitelji?

– Svatko može biti sretan, a to često ovisi samo o tome koji su uvjeti života kojima biramo biti zadovoljni. Ipak, obitelji koje žive na rubu egzistencije ili roditelji koji ne stižu provoditi vrijeme s djecom jer im se život često svodi na zadržavanje posla i prehranjivanje obitelji rijetko će biti sretni jer nemaju izbora. Obitelji koje su nesretne zbog intenzivnih i čestih sukoba članova obitelji svakako mogu, kroz obiteljsku psihoterapiju ili savjetovanje, pronaći način da budu zadovoljnije svojim obiteljskim životom – objašnjava prof. Čarija.

A kada smo je zamolili da uputi poneki savjet kako ostvariti obiteljsku sreću, odgovorila je:

– Isključite televizor, Playstation, mobitel, odložite krpu za prašinu ili usisavač i iziđite u prirodu, prošetajte psa, provedite zajednički obiteljski projekt, na primjer pođite na izlet ili obojite zidove u stanu. Koji put umjesto pitanja: "Kako je bilo u školi?", upitajte svoje dijete: "Kako si danas?"; "Što želiš za sebe u budućnosti?", sjednite s djetetom i sa zanimanjem poslušajte glazbu koja mu se sviđa, čak i ako je ne razumijete, potrudite se shvatiti što veseli vaše dijete, kakvi su mu interesi... A ako primjećujete da ne vladate situacijom, da je među članovima obitelji loša komunikacija i da su česti sukobi, dobro je posavjetovati se s obiteljskim terapeutom i otkriti kada je i kako sve krenulo krivo, a potom i poboljšati komunikaciju u obitelji.

>> Obećao kćeri da će postati princeza pa 'osnovao' kraljevinu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije