Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje iz tanjura

Ne lupajte glavom o zid i ne čupajte kosu. Probajte 10 namirnica koje će ubiti stres

stres
Foto: Shutterstock
16.06.2014.
u 15:39

Čokolada, kamilica, šparoge, naranče....Postoje mnoge namirnice koje nam mogu pomoći u borbi protiv stresa.

Čak i manji stresni događaji podići će razinu kortizola koji uzrokuje želju za hranom.

Žene će imati veću želju za ugljikohidratima, posebice slatkišima, tvrde istraživači sa Sveučilišta Kalifornija. Što ih više jedemo, to je raspoloženje sve gore i nalazimo se u zatvorenom krugu, upozoravaju stručnjaci. Zato je vrlo bitno znati kako se možemo boriti protiv toga. Ovo je popis nekoliko namirnica koje će nam pomoći da se riješimo stresa, stoga idući put, umjesto slatkiša, posegnite za njima.

1. Šparoge

Iako ih možda baš i ne volite, nemojte ih izbjegavati. Obiluju folnom kiselinom koja je "zaslužna" da zadržite hladnokrvnost. Pripremite ih kako vam odgovara, na salatu, skuhane na pari, s jajima ili sl.

2. Avokado

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Avokado obiluje "borcima protiv stresa": kalijem i monozasićenim masnim kiselinama. Znanstvenici tvrde da monozasićene masne kiseline poboljšavaju način kako mozak upija neuroprijenosnik serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.

3. Borovnice

Borovnice obiluju antioksidansima, ali baš kao i sve bobice, uključujući i jagode, maline, kupine, sadrže i vitamin C za koji je poznato da je odličan borac protiv stresa.

4. Indijski oraščić

Odlične su grickalice, ali i u službi zdravlja. Pomoći će kod skidanja kilograma. Bogati su i cinkom, a niske razine cinka povezuju se s tjeskobom i depresijom. Potrebno je konzumirati svaki dan namirnice koje sadrže cink jer ih naše tijelo "ne sprema".

5. Kamilica

Čaj od kamilice je već odavno naširoko i nadaleko poznat kao napitak koji umiruje. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji otkriveno je da anksiozne osobe koje su pile čaj od kamilice imale značajan pad simptoma anksioznosti.

6. Čokolada

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Osim što je bogata antioksidansima koji povoljno djeluju na naš organizam, čokolada će pomoći da se osjećamo bolje. Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija izvijestili su da i muškarci i žene češće jedu čokoladu kada se osjećaju loše.

7. Češnjak

I češnjak obiluje antioksidansima, ali sadrži i alicin koji je povezan s prevencijom bolesti srca, raka i prehlada. Stres slabi naš imunološki sustav pa često imajte češnjak u prehrani.

8. Zeleni čaj

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Istraživači sa sveučilišta u Illinoisu tvrde da, osim že pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, zeleni čaj pomoći će u mršavljenju, ali i biti "hrana za mozak". Pijte dvije šalice dnevno.

9. Naranče

Naranče su još jedan odličan izvor vitamina C pa ih nemojte zaboravljati.

10. Kamenice

Nisu samo prirodni afrodizijaci. Kamenice obiluju i cinkom pa će već 6 komada, koliko će najvjerojatnije biti posluženo u porciji u restoranu, osigurati više od polovine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

>>6 ukusnih i zdravih grickalica koje biste trebali imati u torbi

>>Ovo su supernamirnice koje pomažu u borbi protiv raka, lošeg kolesterola, srčanih oboljenja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije