Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni savjetnik

Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

srčani udar
Foto: pixabay
17.02.2014.
u 12:37

Bolesti srca i krvnih žila imaju u osnovi aterosklerozu krvnih žila. Proces se razvija godinama.

P: Zašto tako često obolijevamo od srčanih bolesti? Koliko smo za bolesti srca krivi sami, a koliko je u pitanju nasljedni faktor?

Toni (Varaždin)

O: Bolesti srca i krvnih žila su bolesti današnje civilizacije. Uzroci nisu jednoznačni, bolest se razvija godinama.

Što je više čimbenika rizika, povećava se i smrtni ishod. Nekada su u danas razvijenim zemljama, a još uvijek u siromašnim, glavni uzroci smrtnosti bile zarazne bolesti. U razvijenim zemljama povećala se starosna dob, ima sve više starijeg stanovništva te prevladavaju krvožilne bolesti kao glavni uzrok smrtnosti.

Na dob, spol i naslijeđe ne možemo utjecati. Pa tako djeca roditelja koji su bolovali od neke bolesti srca i krvnih žila ili bolesti koje su izravni čimbenik rizika za njen razvoj imaju veći rizik da tijekom života obole od neke od tih bolesti. Bolesti srca i krvnih žila imaju u osnovi aterosklerozu krvnih žila. Proces se razvija godinama.

Pod utjecajem čimbenika rizika, kao što su visoki krvni tlak, šećerna bolest, prekomjerna tjelesna težina, visoke masnoće u krvi, pušenje, fizička neaktivnost i kronični stres, ubrzava se proces na krvnim žilama te dolazi do štetnog događaja. Ovisno o zahvaćenom organu, može nastati srčani infarkt, moždana kap, bolest bubrega, očiju ili perifernih krvnih žila.

>>Srčani udar smrtonosniji ako ga dobijete noću ili tijekom vikenda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije