Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eh, da...

Jutarnji ste tip? E, onda ste pravi sretnici

jastuk, spavanje
Foto: Shutterstock
05.05.2015.
u 08:49

Noćni tipovi izgledaju mnogo mlađe od jutarnjih tipova, ali imaju općenito veći postotak tjelesne masti i povišenu razinu triglicerida u krvi

Jeste li jutarnji ili večernji tip? Ili nešto između?

Najčešće se to pitanje postavlja kad je riječ o produktivnosti. Ali istraživanje provedeno u Koreji na 1620 sudionika bacit će jedno sasvim novo svjetlo na to jer otkriva zašto nije svejedno koji ste tip.

Ako ste jutarnji tip osobe, bit ćete zdraviji.

Osobe koje su večernji tipovi, imaju više rizika od obolijevanja od raznih bolesti.

Rezultati istraživanja otkrili su da ženske "noćne ptice" češće imaju više masnih naslaga na trbuhu i povećani rizik od metaboličkog sindroma, stanja koje je povezano s razvojem kardiovaskularnih bolesti i dijabetesom. I muškarci koji kasnije idu na spavanje i kasnije se bude maju veći rizik od obolijevanja od dijabetesa, ali i sarkopenije (stanje u kojem tijelo mišićne mase polako opada).

Noćni tipovi izgledaju mnogo mlađe od jutarnjih tipova, ali imaju općenito veći postotak tjelesne masti i povišenu razinu triglicerida u krvi.

Čak i ako se noćni tipovi bave tjelovježbom i hrane se zdravije, njihov kasni odlazak na spavanje i kasno ustajanje ostavlja spomenute rizike.

Kako postati jutarnja osoba

Odredite u koje doba ćete se ujutro buditi i namjestite budilicu bez mogućnosti "snoozea", odnosno izbacite iz navike ono kad čujete alarm: Još samo dvije/pet/deset minuta. Nemojte spavati previše niti tijekom vikenda. Nakon nekoliko dana ranijeg odlaska na spavanje i ranijeg buđenja, osjećat ćete se puno bolje, odmornije i prirodnije. Preporuka je otići na spavanje najkasnije do 22 sata.

Ako imate problema s ranijim odlaskom u krevet, isključite sve elektroničke zaslone barem sat vremena prije planiranog odlaska na spavanje. Stvorite svoju opuštajuću rutinu koja će vas uvesti u raniji san. Čitajte knjigu, opustite se u toploj kupki i popijte čaj koji umiruje.

Spavaća soba mora biti mjesto za odmor i nemojte da u njoj vlada nered. Birajte zavjese koje neće propustiti mnogo svjetla tijekom noći. Nakon buđenja brzo se ustanite iz kreveta i, ako ste u mogućnosti, poklonite sebi jutarnju tjelovježbu ili barem malo istezanja jer će vas to brzo napuniti energijom.

Priuštite si sve one stvari zbog kojih se osjećate dobro, a prelazak na "jutarnji tip" može biti težak u početku i tražiti dosta discipline. Budite strpljivi i uporni jer jutarnji tipovi su zdraviji, piše Huffington Post.

>>5 pomalo neobičnih razloga koji uzrokuju 'proljetno zijevanje'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije