Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Evo što se događa u vašem tijelu kad prestanete pušiti

Pušenje
Dusko Marusic/Vecernji list
29.10.2013.
u 12:50

Jeste li se ikada zapitali što se događa u tijelu nakon što prestanete pušiti cigarete?

Neki su mnogo puta pokušavali prestati pušiti, nekima je uspjelo, a neki na to i ne pomišljaju. No, možda ih ovih nekoliko činjenica o procesima u tijelu nakon prestanka pušenja potaknu na razmišljanje.

20 minuta nakon prestanka – Prvi efekt koji se pojavi 20 minuta nakon zadnje cigarete je snižavanje tlaka i pulsa prema normalnoj razini.

12 sati nakon prestanka – Ugljikov monoksid, koji može biti toksičan u većim količinama, izlazi iz gorućeg duhana i unosi se u tijelo s dimom. Ugljikov monoksid lako se lijepi za stanice zbog čega im otežava povezivanje s kisikom. To rezultira kardiovaskularnim problemima.

12 sati nakon prestanka pušenja u vašem tijelu smanjuje se količina ugljikova monoksida zahvaljujući čemu se razina kisika "popravlja" na normalnu, piše healthline.com.

24 sata nakon prestanka – pušači imaju 70 posto veće šanse za srčani udar. Samo jedan dan nakon prestanka pušenja taj se rizik počinje smanjivati.

48 sati nakon prestanka – obnavljaju se osjeti mirisa i okusa.

Tri dana nakon prestanka – tijelo će vam se potpuno očistiti od nikotina. No, nažalost, posljedice nikotina ostaju još neko vrijeme.

Mogući su fizički simptomi poput glavobolja, vrtoglavice i grčeva. U borbi s tim simptomima možete se nagraditi novcem koji ste uštedjeli na cigaretama, kupite si nešto lijepo.

Dva do tri tjedna nakon prestanka – moći ćete vježbati i baviti se fizičkom aktivnošću, poboljšat će vam se cirkulacija, a i pluća će vam se oporaviti i lakše ćete disati.

Mjesec do devet mjeseci nakon prestanka – pluća su mnogo otpornija na infekcije.

Godinu dana nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti smanjen je za 50 posto.

Pet godina nakon prestanka – rizik od srčanog udara sada je isti kao kod nepušača.

10 godina nakon prestanka – za pola se smanjuje rizik od raka pluća.

15 godina nakon prestanka – rizik od srčanih bolesti na istoj razini kao kod nepušača.

>> Pušenje opasnije nego što se mislilo, skraćuje život 10 godina!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije