Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Evo kako vas opsesija zdravom hranom može učiniti bolesnima!

salata
Foto: Thinkstock
05.09.2015.
u 07:45

Neki stručnjaci povezuju ortoreksičare s opsesivno - kompulzivnim poremećajem, a društvene mreže prepune su informacija i sljedbenika raznoraznih " čistih prehrana".

Osobe opsjednute zdravom, "čistom", hranom mogu postati žrtve opasnog poremećaja prehrane koji može dovesti do pothranjenosti pa čak i do smrti.

Riječ je o poremećaju poznatom kao ortoreksija. Ne radi se tu o uobičajenom zdravijem izboru namirnica već pravom opsesijom.

Ortoreksija donosi sa sobom cijeli niz potencijalnih zdravstvenih problema.

Restriktivna prehrana može isključiti cijelu skupinu namirnica, a zbog nutritivnih deficita to lako može dovesti do pospanosti, gubitka težine i opasne razine pothranjenosti dok osobe opsjednute kreiranjem takvih "zdravijih" jelovnika žive u uvjerenju da su izabrali zdraviji stil života. 

Neki stručnjaci povezuju ortoreksičare s opsesivno - kompulzivnim poremećajem, a društvene mreže prepune su informacija i sljedbenika raznoraznih " čistih prehrana". 

Ako krenete u pretraživanje po Instagramu uz hašteg #eatclean, izbacit će vam gotovo 27 milijuna fotografija koje prikazuju navodne zdrave obroke. 

Prehrana vrlo često postaje u toliko mjeri restriktivna da se riskira cijeli niz nutritivnih deficita, ovisno o skupini namirnica koje osoba izbaci iz prehrane, a to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, piše Daily Mail.

>>Pili su pola litre vode prije svakog obroka tijekom 12 tjedana. Evo što se dogodilo

>>Je li ista hrana svaki dan loša za vaš organizam?

Komentara 5

BL
Blizard
04:08 06.09.2015.

Sve jedi,u prežderavanju su sva zla prehrane ,umjeren u jelu i piću i život je pred tobom .

SL
stalno lazu
11:16 05.09.2015.

Bolesnici hoće bit zdravi.

DU
Deleted user
13:07 05.09.2015.

Najbolesnija prehrana mi je onih koji jedu samo meso, i to komad, dva na dan i na tome žive, to su tzv. Atkinsonova i slične dijete, čak je bilo slučajeva da je došlo do otkazivanja organa zbog takve prehrane, ženee izgube menstruaciju. A premalo upozorenja ima na internetu o toj dijeti, organizam ne može podnijeti isključivo same proteine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije