Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Djeca s viškom kilograma jedu zdravije od one s manje kila

djeca
Photos.com
11.11.2010.
u 08:07

Deblja djeca češće jedu voće, povrće, tamni kruh i niskokalorični sir i jogurt od svojih vršnjaka normalne težine

Mnogo medijske pozornosti izazvalo je najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Telemark i Norveškog instituta za javno zdravstvo objavljena na službenoj stranici sveučilišta www.hit.no. Naime, njihova studija provedena na 900 osnovnoškolaca pokazala je da deblja djeca češće jedu voće, povrće, tamni kruh i niskokalorični sir i jogurt od svojih vršnjaka normalne težine.

Zanimljivo je, ističu norveški stručnjaci, i da su djeca koja su imala normalnu težinu češće pila gazirane napitke te češće jela slatkiše i obroke iz restorana brze prehrane od one čiji je indeks tjelesne mase visok i svrstava ih među pretile. Djeca problematične težine češće su, pak, pila prirodne voćne sokove.

Istraživanje sugerira da su obitelji s pretilom djecom sklonije razmišljati o zdravijoj prehrani, ali nije dovoljno voditi brigu o tome što se jede, već i o tome koliko se jede. Profesorica Anne Lise Brantseter, koja je vodila istraživanje, upozorava da se količina hrane, bila ona zdrava ili pak iz kategorije nezdrave, ipak treba prilagoditi količini tjelovježbe. Istraživanje je također pokazalo i da su debela djeca češće imala deblje roditelje. Ovo istraživanje proturječno je istraživanju profesora John Speakmana sa Sveučilišta Aberdeen koji je na 4000 odraslih ustanovio da je debljina u izravnoj vezi s hranom, a da tjelovježba, odnosno njezin izostanak, minimalno utječe na pretjeranu težinu.

Komentara 3

RO
ronin
09:53 11.11.2010.

debela djeca jedu sve pred sobom pa se onda zalomi i nešto što je zdravo...

GO
gohan
09:55 11.11.2010.

naravno da su pretila kad puno jedu. \"zdrava\" hrana ima manje kalorija, pa ju se zato treba jesti više da bi uopće mogao funkcionirati. višak hrane koja se često ni ne stigne dobro probaviti taloži se u masti. kad će ekipa shvatiti da je balans bitan, a da ni jedno pretjerivanje ne vodi zdravlju?

TA
Takaros
13:17 11.11.2010.

moj zaključak nakon hrpa dijeta: ne deblja hrana, nego količina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije