Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taj kofein...

Ako popijete kavu večeras, evo što će vam se dogoditi sutra

šunka
Foto: Thinkstock
20.09.2015.
u 11:15

Sudionici istraživanja koji su konzumirali dozu kofeina, ekvivalent dvostrukom espressu, tri sata prije uobičajenog doba odlaska u krevet, "zaradili su" pomicanje cirkadijskog sata za 40-ak minuta.

Ako popijete kavu nakon večere, to može poremetiti vaš cirkadijski sat, unutarnji sat koji je zaslužan za cikluse spavanja i buđenja. zaključci su istraživanja sa Sveučilišta Colorado.

Sudionici istraživanja koji su konzumirali dozu kofeina, ekvivalent dvostrukom espressu, tri sata prije uobičajenog doba odlaska u krevet, "zaradili su" pomicanje cirkadijskog sata za 40-ak minuta.

To znači da ćete navečer teže usnuti, ali to će vam i poremetiti ritam i nakon buđenja. Ne trebate imati dugu naviku večernjeg ispijanja nekog napitka s kofeinom da biste osjetili ovu posljedicu. I jedna doza, sasvim "slučajna" imat će utjecaj na pomicanje cirkadijskog sata, tvrde stručnjaci.

To da kofein utječe na uspavljivanje, odnosno da nas drži duže budnima, nije novost, ali ovo istraživanje posebno je zanimljivo jer je pojašnjeno da se zbog kofeina u našem organizmu povećava razina cikličnog AMP-a, a sam kofein veže se na pojedine receptore u tijelu koji blokiraju učinke pospanosti.

>>Pijete li puno kave, ovo će vas zanimati

Komentara 9

SN
snajpa
14:38 20.09.2015.

nakon kofeina topnički na wc šolju

L0
luena 01
13:56 20.09.2015.

Kod mene se nista ne pomice..Mogu kavu u dest u vecer popit i spavam dok ne moram ustati na posao, bez da osjetim ikakvu promjenu....

KU
Kurciban
14:56 20.09.2015.

Je vam neko istraživanje. Ti vam je mogla moja baba objasniti još prije 20g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije