Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjesto kave

7 razloga zašto biste dan trebali započeti čašom vode s limunom

Voda s limunom
Foto: Shutterstock
1/2
01.04.2014.
u 08:35

Limuni su puni antioksidansa i vitamina C koji je općenito jedan od ključnih nutrijenata za zdravlje organizma.

Koristi su limuna nebrojene, a danas vam donosimo 7 razloga zašto biste svoju vodu trebali što prije "popraviti" s malo ovog agruma!

Umjesto kave probajte ujutro dan započeti čašom mlake vode u koju ste stavili pola limuna. Voda ne mora uvijek biti mlaka.

1. Podrška imunološkom sustavu

Limuni su puni antioksidansa i vitamina C koji je općenito jedan od ključnih nutrijenata za zdravlje organizma. Spasit će vas od respiratornih infekcija i zaliječiti upalne procese. Nisu nas mame i bake bez razlog natakale čajem i limunom kad bi nas napala gripa ili prehlada.

Čaša mlake vode s malo limuna može smanjiti mogućnost upale jer će osnažiti organizam.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

2. Alkalizira organizam

Iako bismo zbog okusa limuna rekli da je riječ o kiselom agrumu, limun je zapravo jedna od namirnica koja će učiniti najviše za alkalizaciju organizma.

Ovaj žuti agrum u sebi sadrži i askorbinsku i limunsku kiselinu koje se lako metaboliziraju dopuštajući mineralnim sastojcima iz limuna da alkaliziraju organizam.

3. Pomaže probavi

Flavonoidi u citrusima pospješuju probavu, a vitamin C dodatno smanjuje rizik od razvoja čira na želucu.

4. Čisti kožu

Vitamin C kao i niz antioksidansa u limunima smanjuje štetu koju čine slobodni radikali. Slobodni radikali nastaju najprije zbog UV zračenja i toksina u okolini, a odgovorni su za sve simptome starenja. Antioksidanski "peglaju" štetu koju naprave slobodni radikali, a čuda će za vašu kožu učiniti upravo voda s limunom jer će pomoći pri izlučivanju toksina iz organizma.

5. Pospješuje zacjeljivanje

Askorbinska kiselina iz limuna pomaže zacjeljivanju rana i esencijalni je nutrijent u održavaju tkiva zdravima. Vitamin C također ima i protuupalne učinke.

Zapravo, vitamin C ključan je nutrijent za očuvanje zdravlja i oporavak od stresa i ozljeda.

6. Hidratizira

Ako započnete svako jutro čašom mlake vode s limunom, aktivirat ćete probavu i osloboditi se toksina tijekom dana.

7. Energetizira

Limun će vam dati potrebnu energiju da privedete sve dnevne obveze kraju, a pomoći će i pri smanjenju anksioznosti i lošeg raspoloženja. Čak i mirisanje limuna ima smirujući učinak na živčani sustav.

>>Prijevare hranom: U mljevenu papriku stavljaju olovo, u med tekući šećer...

>>5 razloga zašto biste morali početi jesti luk

Komentara 5

BH
bijela_hrvatska
14:27 01.04.2014.

ma nije taj limun za svakoga. Isto ko što su i ocat promovirali jedno vrijeme. Žlica octa s čašom vode na tašte. Da, i digne ti se kiselina u želucu na 1800 %. Nema boljeg za jutro nego jedan normalan uravnoteženi obrok, poput ručka i večere, sa neutralnim toplim napitkom (npr. čaj), malo odmora "da se slegne", pa tjelesna aktivnost.

Avatar valic
valic
14:03 01.04.2014.

kava

DH
dalibor.hren
15:45 01.04.2014.

Čaša graševine bez limuna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije