Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intimno zdravlje

Ovo je 5 stvari koje svaka žena treba znati!

Žena
Foto: Shutterstock
25.07.2015.
u 08:04

Mnoge žene sav "posao" prepuštaju svojim liječnicima pa idu na redovitije kontrole i preglede, ali bez obzira jeste li ili niste jedna od takvih ove stvari je dobro znati.

Znamo li dovoljno o našem intimnom zdravlju?

Mnoge žene sav "posao" prepuštaju svojim liječnicima pa idu na redovitije kontrole i preglede, ali bez obzira jeste li ili niste jedna od takvih ove stvari je dobro znati.

1. PMS se može spriječiti

Ako se mučite s neugodnim predmenstrualnim simptomima, vitamin D i kalcij mogu biti odlični ženini saveznici. Istraživanje provedeno 2005. godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Archives of Internal Medicine, pokazalo je da povećani unos kalcija i vitamina D može smajiti rizik od dobivanja PMS-a.

Žene koje su jele u prosjeku četiri obroka koja su obuhvatila nemasno mlijeko ili mliječne proizvode ili pak svježi sok od naranče, imali su manji rizik od PMS-a, pokazalo je 10- godišnje istraživanje.

2. Neredoviti ciklusi možda nisu "neredoviti"

Neke žene ne ovuliraju redovito i stoga nemaju redovite menstruacije. Na cikluse mogu utjecati i stres i oboljenja, pojašnjavaju liječnici.

Ipak, važno je znati što znači "redoviti ciklus": od 25 do 35 dana od početka krvarenja do idućeg. Mnoge žene smatraju da imaju neredovite menstrualne cikluse ako ne dobiju svaki mjesec "u isti dan", a to je pogrešan stav, pojašnjava ginekologinja Marija S. Dolan sa Sveučilišta Emory u Atlanti.

3. Kraći menstraualni ciklusi mogu ukazati na anemiju

Ako imate kraće cikluse (15 dana) s teškim krvarenjem, to bi mogao biti znak nedostatka željeza, mioma ili niskog hemoglobina. Žena tijekom menstruacije gubi oko 50-60 ml krvi, što nije količina koja bi kod zdrave žene uzrokovala ikakvu neravnotežu pa ako imate kraće cikluse kako je opisano, obratite se liječniku i doznajte o čemu je točno riječ. 

4. Gubitak masnoće - gubitak menstruacije

Ako je vaš BMI prenizak (8-12) tijelo se postavlja u "mod za preživljavanje", odnosno dolazi do amenoreje - izostanka mjesečnice. 

5.  PMS "ne traži" slatko

Znanstvenici tvrde da ne postoje dokazi da je pojačana želja za slatkim povezana s pojavom PMS-a.

>>Evo kako na seks utječu 'oni dani u mjesecu'

>>'Nakon poroda imam krvarenje dvaput mjesečno'

Komentara 1

OB
Objektivno...
20:16 25.07.2015.

6. Oprati ju svaki put kad ju se izvodi u šetnju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije