Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompleks u Vlaškoj

Oronuli Bagdad postat će centar za mlade

'03.04.2013.ZagrebKompleks derutnih zgrada u centru grada u Vlaskoj ulici od 81 do 87 Photo: Boris Scitar/VLM'
Boris Scitar/Vecernji list
06.04.2013.
u 10:00

Početkom svibnja kreću u čišćenje prostora i nadaju se da će im se pridružiti i građani

Goli betonski zidovi išarani grafitima koji se uzdižu nad nakupinama smeća, šprica i otpada – tako bi se najbolje moglo opisati industrijsko zdanje koje godinama stoji napušteno u samom centru Zagreba, u Vlaškoj ulici 79-81a.

A u takvu bi stanju Bagdad, kako su objekt nazvali okolni stanari, i ostao da za oko nije zapeo Lani Bobić i Kažimiru Petaku iz udruge Metronom.

Njima je stalo

– Živimo u blizini i svakodnevno smo gledali kako prostor propada kao da nikome nije stalo. No nama jest pa smo odlučili nešto poduzeti – objašnjava nam Bobić dok u klubu Pepermint priprema prezentaciju projekta ZaJedno koji su pokrenuli za obnovu Bagdada.

– To nismo nikada radili, tako da smo nekoliko mjeseci proveli istražujući, a sada smo napokon krenuli realizirati projekt – nadovezuje se Petak.

Zemljište je prije bilo stanica za servis autobusa, a nakon njena preseljenja prostor je pripao gradu. 
– Kada smo kontaktirali s gradom, znali su za Bagdad, no ne i da je u njihovu vlasništvu jer vlasnik nije upisan u zemljišnim knjigama. Ipak, dali su nam zeleno svjetlo i podršku – govori nam Petak. 
Zasad su projekt obnove Bagdada podržale 24 organizacije, uključujući i Operaciju grad, Crveni križ... te mnoštvo pojedinaca.

Trebamo biti aktivni

– Želja nam je da tamo bude društveni centar gdje će mladi imati prostor za razne aktivnosti – objašnjava Bobić. 
Trenutačno pokušavaju aktivirati što veći broj građana i udruga te ih uključiti u projekt.

Početkom svibnja krenut će u volontersko čišćenje Bagdada i nadaju se da će im se Zagrepčani pridružiti, a 17. i 18. svibnja organizirat će prvi urbano-kulturni program.

– Kao građani trebamo biti aktivni u vezi sa svojim okruženjem, jedino ga tako možemo učiniti boljim, zajedno – poručuje dvojac.

>> Ruglo u centru, izgorjele barake uskoro će rušiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije