Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedni oldtimeri

Muzej automobila Ferdinand Budicki postao pravi ljetni hit

Oldtimeri, portal (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
21.08.2013.
u 13:30

Od 1. rujna na izložbi će biti izložen najstariji Spaček u Hrvatskoj koji datira iz 1958. godine, najmlađi proizvedeni model iz 1990. godine, Spaček iz 1964. godine s kontra vratima

U samo 45 radnih dana Muzej automobila obišli su posjetitelji iz čak 20 država s tri kontinenta. Bogat i raznovrstan program Muzej priprema i za jesen.

Od jeseni u Muzeju kreću muzejske radionice i igraonice za osnovne i srednje škole, muzejsko kino, snimanje emisija s legendama auto–moto sporta te tematske izložbe.

A nakon izdavanja monografije – Bešte ljudi ide auto (prve knjige o povijesti automobilizma u Hrvatskoj 1898. –1945.) i pokretanja Muzeja, slijedi snimanje dokumentarnog filma s istom temom, priopćili su iz Muzeja

Uz sve nabrojano za 22.  rujna najavljen je i desant F. Budicki kada će 100 povijesnih vozila proći centrom grada.

Najstariji spaček u Hrvatskoj

Prva tematska izložba u povodu 65. rođendana Citroena 2CV (1948. -2013.) popularnog Spačeka otvara se 1. rujna u Muzeju automobila Ferdinand Budicki i traje do 1. studenog.

Kroz šest izloženih Spačeka prikazat ćemo fenomen jednog od najutjecajnijih automobila u povijesti autoindustrije.

Na izložbi će biti izložen najstariji Spaček u Hrvatskoj koji datira iz 1958. godine, najmlađi proizvedeni model iz 1990. godine, Spaček iz 1964. godine s kontra vratima, Charleston dizajn, off road izvedba i jedna kućna preinaka, tzv. „home made“ verzija.

Uz Citroene posjetitelji će moći razgledati 250 fotografija nastalih u periodu od 1939. – 1990. godine koje obuhvaćaju razne svjetove koje je stvorio ovaj „kišobran na kotačima“ kako su ga zvali u njegovim počecima. Na izložbi će se moći vidjeti originalne press fotografije koje su se koristile u promociji i marketingu, fotografije francuske tvornice Levallois, fotografije jugoslavenske tvornice Cimos, fotografije YU-AS (Ami-Spaček) kluba 1965. – 1990. fotografije s Prvog svjetskog susreta Citroena u Poreču 1973. godine, fotografije sa susreta u Krapinskim toplicama 1971.  godine, fotografije 2CV avantura Pariz – Kabul 1970. godine, Pariz – Perzepolis 1971. godine, Afrika raid 1973. godine i 2CV Cross natjecanja te fotografije Citroen kluba Croatia.

 

>>Oldtimeri vrijedni milijune kuna u zagrebačkom muzeju

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije