Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ferdinand Budicki

Oldtimeri vrijedni milijune kuna u zagrebačkom muzeju

muzej automobila ferdinand budicki (1)
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/12
15.08.2013.
u 08:05

Izlošci: Buba, Mini, Spaček, Fiat 500, Stojadin samo su neki od auta u muzeju

Za sve zaljubljenike u automobile Zagreb od ovoga ljeta nudi pravu poslasticu, posjet novootvorenom Muzeju automobila Ferdinand Budicki. Svakoga dana od 10 do 19 sati, pa i vikendom i blagdanom, u prostorima bivše tvornice Pluto će vas dočekati 37 starodobnih automobila, 15 motocikala i jedan kamion. Osim toga u muzeju su izložene stotine fotografija iz privatnih obiteljskih kolekcija koje dokumentiraju 115-godišnju povijest motorizacije u Hrvatskoj.

Uređenje kao jedan auto

Za uređenje muzeja najzaslužniji je Valentino Valjak, automobilski entuzijast koji je s još nekoliko zaljubljenika u oldtimere pokrenuo inicijativu i obavio većinu radova na uređenju muzeja. Sve su uspjeli napraviti u roku od samo šest mjeseci, nakon generalne probe, izložbe u Noći muzeja u kojoj su imali 10.000 posjetitelja. Potpuno uređenje muzeja od izrade vizualnih rješenja do bojenja zidova stajali su kao jedan vrijedniji oldtimer izložen u Muzeju.

– Radili smo na agregate i plinske boce, bez vode, struje, sanitarija i uspjeli – kaže Valjak, autor knjige “Bešte ljudi – ide auto“! o povijesti automobilizma u Hrvatskoj od 1898. - 1945.. To su pravi ljubitelji automobila, baš kao što je to bio i Ferdinand Budicki, pionir motorizacije Hrvatske i čovjek koji je u Hrvatsku iz Beča 1902. godine dovezao prvi automobil. Bio je to Opel star dvije godine sa 3,5 KS koji je postizao najveću brzinu od 20 km/h. Svi automobili u muzeju su izloženi besplatno, voljom njihovih vlasnika, koji su uređenju svojih ljubimaca posvetili mnogo slobodnog vremena. Jedan od njih je i Vladimir Šimunić, koji je izložio svoja dva Auto Uniona, preteće današnjeg Audija.

– U njih sam se zaljubio još 60-ih godina kada sam išao u posjet ocu koji je radio u Njemačkoj. Dok su se drugi auti vukli po autocesti, Auto Union je jurio u lijevoj traci i sve prestizao - kaže Šimunić, koji je jedan od svoja dva primjerka kupio iz ostavine poznatog farmakologa Franje Kajfeža.

Postav muzeja će se stalno mijenjati, jer tvorci ne žele da muzej bude samo izložbeni prostor već ga vide kao interaktivno središte u kojem će se održavati razni događaji, a posjetioci će se u njega stalno imati razloga vraćati.

Izložbe, restauracije i kino

Tako će se u prostoru Muzeja održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane sa predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 115 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Za jesen se sprema mnoštvo aktivnosti.

– Organiziramo tradicionalni oldtimer reli Desant na Zagreb 22. rujna, tematske izložbe 65 godina Spačeka i 75 godina Bube, razne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce, auto kino. Ideja imamo, samo ih sve treba realizirati - kaže Valjak.

>> Ford iz 1922. već prvog dana glavna atrakcija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije