Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
taktika za učenje

Spavajte popodne - bolje ćete pamtiti!

spavanje
Thinkstock
22.10.2014.
u 14:00

Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom po kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mjesta za novu informaciju, kazao je Walker prilikom predstavljanja rezultata istraživanja...

Rezultati istraživanja američkih znanstvenika ukazuju na to da san ima regenerativne učinke poslije produženog perioda budnosti.

Profesor psihologije na Sveučilištu Berkeley koji je i glavni autor istraživanja, rekao je da su tijekom istraživanja znanstvenici ispitali 39 mladih odraslih osoba podijeljenih u dvije skupine od kojih se jedna odmarala, a druga nje. U podne bi svi sudionici bili podvrgnuti mentalnim ispitivanjima namijenjenim posebno aktiviranju hipokampusa, područja mozga koji pomaže čuvanju informacija – pamćenje.

Obje grupe su imale identične rezultate – u 14 sati pripadnici grupe koji su zadržani da bi se odmorili, otišli su spavati tijekom 90 minuta dok su ostali ostali budni. Kasnije tijekom dana, u 18 sati, svi sudionici ispitivanja ponovno su podvrgnuti nizu mentalnih vježbi u kojima su trebali memorirati informacije. Sudionici ispitivanja koji su spavali, mnogo bolje su reagirali, dok su čak i poboljšali svoje rezultate, istaknuli su istraživači. Ovi rezultati su u skladu s njihovom hipotezom po kojoj je san potreban da bi se kratkoročno ispraznila memorija mozga i napravilo mjesta za novu informaciju, kazao je Walker prilikom predstavljanja rezultata istraživanja.

>>Popodnevni san za bolje učenje

>>Popodnevnim spavanjem poboljšajte pamćenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije