Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lokrum - Raj za ljubitelje prirode i nudiste

inv-lokrum-txt.jpg
import
28.08.2005.
u 17:50

Desetak minuta vožnje brodom od stare dubrovačke luke još je jedna otočka oaza za sve one kojima je dosta gradske vreve i prepunih plaža - otok i šumski rezervat Lokrum.
Sa 2584 sunčanih sati godišnje taj je otočić idealno mjesto za kupanje i sunčanje, osobito za nudiste kojima nikad nije dosta skrovitih mjesta za neometano golišavo uživanje u moru i suncu.

Oni pak koji nisu veliki ljubitelji stjenovitih plaža, baš kao i djeca i neplivači, mogu skočiti u Mrtvo more, slano jezero koje je podvodnim kanalima povezano s morem. Svaki pravi ljubitelj prirode neće propustiti razgledati glasoviti lokrumski botanički vrt. Agrumima, po kojima je Lokrum i dobio ime, društvo prave sve tipične mediteranske biljke, ali i one koje su hrvatskom podneblju egzotične. Tropski ugođaj daju američke i brazilske palme, a dašak Australije i Novog Zelanda donose pak eukaliptusi. Naravno, ne izostaju ni agave i meksički kaktusi.
 
Taj botanički vrt nastavlja benediktinsku tradiciju uzgajanja egzotičnih biljaka na Lokrumu koju su počeli benediktinci, a nastavio Habsburgovac Maximilian Ferdinand. Ljubitelji povijesti uživat će pak u istraživanju i razgledavanju benediktinskog samostana. Benediktinci su u svome spisu prvi put u 11. stoljeću spomenuli otok. Nezaobilazna je i tvrđava Forte Royal koju su Francuzi sagradili početkom 19. stoljeća, s čijeg vrha puca pogled na Dubrovnik, Cavtat i dubrovačke otoke.
A kada sunce krene prema zalazu i dođe vrijeme povratka, posjetitelji će se teško oprostiti od toga mediteranskoga raja, no jedino što im preostaje jest da se vrate sutradan. (Em. B.)

Želite prijaviti greške?