Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VATRENIJA BORBA

HDZ: Smeta li vam što je Baldasar 1991. otišao u Italiju?

ivo baldasar
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/3
28.05.2013.
u 16:59

Za SDP to pitanje predstavlja kršenje izbornih normi, insinuaciju i sugestivno pitanje

Pet dana uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Splita postaje sve vatrenije između suprotstavljenih stranaka SDP-a i HDZ-a. Nakon što je SDP poslao prigovor Državnom izbornom povjerenstvu, u kojemu prosvjeduje zbog "kršenja etičkog kodeksa" od HDZ-a, jer je prilikom anketiranja hadezeov call-centar u pozivu biračima postavljao i pitanje "Smeta li vam što je Ivo Baldasar 1991. godine, u jeku Domovinskog rata, napustio zemlju i otišao u Italiju". Za SDP to pitanje predstavlja kršenje izbornih normi, insinuaciju i sugestivno pitanje.

U svom očitovanju Izbornom povjerenstvu, predsjednik GO HDZ-a Splita odgovara kako "ne postoji ni kršenje etičkog kodeksa ni bilo kojih drugih etičkih normi jer su se u komunikaciji s članstvom koristili navodi koji predstavljaju činjenice, a ne bilo kakve insinuacije, sugestivna pitanja i sl., što se navodi u prigovoru SDP-a".

Primjerice, piše predsjednik GO HDZ-a Grada Splita Petar Škorić, pitanje o Baldasaru i njegovu napuštanju zemlje u jeku rata "nikako ne predstavlja insinuaciju ili sugestivno pitanje. Još je manje omalovažžavanje, potkopavanje povjerenja te umanjivanje političkog, profesionalnog i ljudskog integriteta gospodina Ive Baldasara. Njegov odlazak iz Hrvatske 1991. godine opće je poznata stvar o kojoj se on više puta očitovao u javnosti. A ponašanje tijekom oslobodilačkog rata, za bilo kojeg kandidata, u svakoj demokratskoj zemlji – pa tako i u Hrvatskoj – i te kako je relevantno i legitimno pitanje", odgovaraju iz HDZ-a.

– Osim toga, predsjednik SDP-a gospodin Zoran Milanović javno je u medijima, dakle pred cijelom hrvatskom javnošću, retoričkim pitanjem „tko je taj Penava i gdje je bio u ratu", pokušao diskreditirati HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu. Naime, Ivan Penava 1991. godine imao je 16 godina, dakle bio je maloljetan. Zašto bi onda građane Splita bilo zabranjeno, odnosno neetično pitati, smeta li im to što je kandidat za gradonačelnika Baldasar 1991. godine, sa trideset i nešto godina, napustio svoj grad i držžavu?! – pišu u svome očitovanju DIP-u iz HDZ-a grada Splita.

>> Ivanišević: Baldasar dobiva loše savjete iz Zagreba

>> Prema Pulsu pobjeda Baldasara, dok HDZ tvrdi da je to Ivanišević

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije