Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTIŽNI IDEALI?

Znanstvenici priznali pogrešku i razbili tabu: Ovo je prava istina o monogamiji

par, seksi
Foto: Thinkstock
24.03.2017.
u 20:12

Nova istraživanja dokazuju kako su upravo najčešći problemi u vezama uzrokovani nedostižnim idealima monogamije

Kada su posrijedi istraživanja o monogamnim vezama, znanstvenici su priznali kardinalnu pogrešku: istraživanja su pristrana.

Priznavši pogrešku, objasnili su kako je koncept i ideal monogamne veze duboko ukorijenjen u zapadnu kulturu. Primjerice, varanje partnera je zabranjeno, povezano sa sramom i uči se od najranije dobi.

Takav duboko ukorijenjen stav prema monogamiji rezultirao je pristranošću u istraživanjima. Laički rečeno, prenosi The Independent, trudili su se dokazati kako monogamija ima više prednosti nego nedostataka.

No je li to zaista točno? Nova istraživanja dokazuju kako su upravo najčešći problemi u vezama uzrokovani nedostižnim idealima monogamije. 

Nakon nedavne studije koja je provedena nad 2.000 poligamnih parova, znanstvenici su zaključili kako se osjećaji ljubomore, zavisti, strasti i povjerenja ne razlikuju previše od onih u monogamnim vezama. Poligamne veze funkcioniraju jednako uspješno kao i monogamne.

Premisa kako je monogamna veza superiornija poligamnoj, tvrdi voditeljica studije Terri Conley, stvara naša ponekad kriva, a najčešće nedostižne uvjerenja kada su ljubav i intimnost u pitanju.

>> Jesmo li monogamni? Nekada je bilo – imaš jedan auto i jednu ženu, danas to ne vrijedi

>> Scarlett Johansson: Nije prirodno cijeli život biti u vezi s jednom osobom

Ključne riječi

Komentara 22

OD
otac_domovine
14:43 24.03.2017.

Jeste primijetili kako su na svim poratlima simultano izašli članci kako je poligamija super. I napisali su ih večernji.hr, net.hr, telegram.hr itd. Soros opet plaća?

DU
Deleted user
16:36 24.03.2017.

opet kontra drustva i porodice. a poslije se cudite sto nam djeca ko nepoznati susjedi...samo dajte...najlakse je porobiti pojedinca ali dok je grupi - malo teze.

Avatar fredi
fredi
17:55 24.03.2017.

OMG, koji članak?! Možete mi soliti pamet s ovakvim člancima, "istraživanjima", nametanjem ideja o prirodnosti homoseksualizma itd., ali nećete pokolebati moje uvjerenje da je to sve protuprirodno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije