Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak na ljetovanje

Ne bacajte novac! Evo što se besplatno nudi za dobru zabavu

orgulje
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
1/4
02.08.2014.
u 08:30

U turističkoj ponudi postoji mnogo besplatnih prilika za uživanje

Odlazak na ljetovanje mnogima ostavlja veliku rupu u kućnom budžetu, a neki si ga ne mogu ni priuštiti. Srećom, postoje i šanse za jeftinije ljetovanje, jer u turističkoj ponudi postoji mnogo besplatnih prilika za dobru zabavu.

Prvi i najvažniji savjet - informirajte se. Ako ste već odabrali destinaciju, možete, na primjer, posjetiti stranice lokalnog turističkog ureda i raspitati se što se nudi. Mnoge zanimljive stvari potpuno su besplatne.

U Zagrebu možete otići na Gornji grad, Sljeme, Jarun ili Bundek, u Splitu možete posjetiti Marjan, Dioklecijanovu palaču ili Bačvice... Ako idete u Zadar, tu su Morske orgulje i Pozdrav Suncu, u kojima uživaju strani turisti. Sve to neće vas ništa koštati.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ekipa iz Top Geara uživala je na Gornjem gradu - zašto ne biste i vi? Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Ako ne želite da vam se odmor svede samo na ljenčarenje u hladu, već se želite i kulturno uzdizati, možete posjetiti lokalne muzeje, crkve, dvorce, uživati u arhitekturi... Tijekom ljeta održavaju se i brojni besplatni koncerti u kojima možete uživati.

Naravno, ako živite u Osijeku ili Koprivnici a želite otići na Hvar ili u Dubrovnik onda ipak trebate (masno) platiti smještaj i prijevoz. No postoji mogućnost da čak na tom polju prođete jeftino, pa možda čak i da ne morate ništa platiti. Ako vam nije teško preko ljeta nešto i raditi postoji opcija volontiranja, uz što često dolazi osiguran smještaj i prijevoz. Raspitajte se nudi li se nešto što odgovara vašim vremenskim okvirima.

Volontiranje znači da se nećete moći baš cijele dane izležavati, no s druge strane moći ćete pomoći lokalnim zajednicama, upoznati nove ljude i steći zanimljiva iskustva.

Ako si i dalje ne možete priuštiti odlazak na ljetovanje izvan svog prebivališta, budite turist u vlastitom gradu. Možda niste ni svjesni da vaše mjesto nudi niz turističkih atrakcija. Najvažniji savjet je opet - informirajte se, najbolje kod lokalnog turističkog ureda.

Zamislite da ste turist koji prvi put posjećuje vaš grad. Što biste mogli posjetiti, što bi vam moglo biti zanimljivo? Na internetu možete pronaći mišljenja stranih turista o vašem gradu koja bi vam mogla poslužiti kao inspiracija. Ako živite u većem gradu postoji velika mogućnost da mnogo toga niste ni vidjeli.

Ovakvo stajalište omogućit će vam da gledate na svoj grad potpuno novim očima, što je već samo po sebi dobar početak za zanimljiva iskustva.

Komentara 5

PA
parasa
10:00 02.08.2014.

Gosp. novinar, ne piši gluposti, molim te.

Avatar Perica1
Perica1
10:48 02.08.2014.

Najbolje je na auto namontirati nosaće i uzeti bicikl s sobom. Tako se može puno toga više običi i uštediti na gorivu.

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
11:49 02.08.2014.

I tako mi iz Dubrovnika kojima je puna kapa turista i gužve odlučili jednog dana posjetiti Sisak. Čuli smo da je prelijep grad i za šetnju, a i za razgledanje Hrvatske povijesti. Prvo su nas dočekala zaključana vrata Turističke zajednicee u radno vrijeme i to sat vremena od otvaranja. Zaspali ljudi valjda pa smo se vratili kasnije, pa opet za dva sata. Onda smo došli i drugi dan, pa opet poljubili vrata i u radno vrijeme, a i izvan njega. U blizini ima dosta kafića sa predivnim pogledom na Kupu pa nam nije bilo teško svratiti barem jednom u dva sata. Dakle poljubili vrata barem 15-tak puta. No, možda i bolje, jer vaka čast, ali stvarno svaka čast na gostoljubivosti samih Sišćana. Mi u Dubrovniku im nismo ni do koljena po gostoljubivosti, a nama je to inače jako teško priznati. Raspitivali smo se po gradu, objašnjavali ljudima gdje smo bili, gdje nismo i svi su nas uputili na nova mjesta za koja sigurno ni u TZ nisu čuli. U jednom selu po imenu Bok smo se raspitivali o nekom navodno izrazito ljekovitom jodnom izvoru, ali ga nismo našli. Tamo su nas najeli i napili kako se kaže sa svime što domaćin može ponuditi i još se na kraju umalo zavadili jer nam garda reče: "Da sam vam htio naplatiti ne bih vas ni zvao". Uglavnom nakon silnih razočarenja od TZ ovo je bio najbolji mogući izlet i ništa osim povoljnog privatnog smještaja i goriva nismo ni platili pa smo i zaključili da i u TZ sigurno znaju da ni ne moraju raditi kad su im građani najbolji promotori. Na žalost, na samome kraju našeg petodnevnog boravka shvatili smo da je i suvenirnica očito dio TZ jer htjeli smo se nakupovati suvenira: privjesaka, ručno rađenih šalica i onih malih prelijepih vezova sa glinenim grbom grada Siska, no i tu smo u nekoliko navrata u radno vrijeme samo ljubili vrata. No i za to smo se požalili prometnim redarkama na obližnjem križanju i one su nas uputile do nekoga tko zna koga tko će nam osigurati suvenire. Sretni i veseli vratili se u kolotečinu ubrzanog i gužvovitog turističkog grada. Poanta cijele priče je da ne idete u TZ, Pitajte ljude, informirajte se uz put. Saznat ćete stvari kojih nema ni na internetu ni na brošurama i odlično se provesti. Za sve one koji su ovaj moj tekst veći od članka pročitali do kraja jedan veeeliki savjet. Sprej i krema protiv komaraca su nešto bez čega nemojte izlaziti ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije