Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaustavite bol

Morski ježinci, ugrizi zmije, crne udovice, ubodi...Ovo su savjeti za prvu pomoć

Morski jež
Foto: Thinkstock
28.07.2014.
u 12:15

Izbjegavajte u prirodi šarenu odjeću, nosite bijelu, smeđu ili bež jer te boje odbijaju kukce

Godišnji odmor vrlo lako može upropastiti ubod ili ugriz životinje, pogotovo ako je riječ o osjetljivijim osobama ili alergičarima.

Liječnici savjetuju prevenciju – mreže ili guste zavjese na prozorima i vratima, prikladnu obuću i odjeću te repelente. Kada su pak zmije u pitanju, stručnjaci upozoravaju da su njihovi ugrizi uglavnom posljedica obrane.

Zato se ih se ne smije hvatati, a potrebno je nositi zaštitnu opremu, gumene čizme i paziti kuda se hoda.

– Ugledate li zmiju, nemojte paničariti, ne približavajte joj se, budite udaljeni najmanje 50 centimetara, zaobiđite je ako je moguće, a ako nije, pričekajte da ode – savjetuje dr. med. Iva Pem Novosel, spec. epidemiologije iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Slično vrijedi i za ugriz crne udovice: – Crna udovica po svojoj prirodi nije agresivan pauk, no kada čovjekovom nepažnjom njegova ogoljela koža dođe u dodir s njom, ona se instinktivno brani ugrizom i injiciranjem neurotropnog otrova – upozorava liječnica.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Osim grčenja mišića, simptomi su mučnina i povraćanje, glavobolja, jako znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost te porast krvnog tlaka i ubrzan rad srca.

– Lice ugrizene osobe može poprimiti karakterističan izgled (Latrodectus facies), karakteriziran grčem muskulature lica, oticanjem očnih vjeđa, suzenjem i slinjenjem.
 Bolan tonički grč trbušnih mišića može biti toliki da imitira akutnu upalu abdomena te navede liječnika da posumnja u upalu slijepog crijeva ili drugu akutnu bolest koja zahtijeva kirurško liječenje.

Uobičajena je sistemska trostruka terapija: analgetici protiv bolova, miorelaksatori protiv grčeva mišića i intravenska primjena kalcijeva glukonata.


Uz navedeno, treba provjeriti je li osobu potrebno docijepiti protiv tetanusa, a mjesto ugriza lokalno obraditi da bismo prevenirali infekciju – objašnjava dr. med. Pem Novosel.Oprezan treba biti i kad je riječ o ubodima pčela i osa. Kukci opnokrilci (tu se ubrajaju i stršljeni i bumbari), pri ubodima uštrcavaju otrov koji izaziva lokalne ili opće simptome. Posebna je opasnost ako je riječ o preosjetljivim ljudima zbog pojave teške alergijske reakcije, a liječničku pomoć treba potražiti u slučaju anafilaktičkog šoka, velikog broja uboda te otežanog disanja, gušenja, mučnine, povraćanja, vrtoglavice i gubitka svijesti.


>>Ovo je 10 najljepših plaža na hrvatskom Jadranu!

>>Oprezno kod uboda! Komarci mogu prenijeti i ozbiljne bolesti

Komentara 1

DU
Deleted user
07:49 30.07.2014.

Pa inače životinje jesu takve da se brane. Samo je u našoj ljudskoj prirodi da budemo agresivni i zločesti. Samo čovjek može ubijati iz zabave.....!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije