Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte je!

Znate li što je Atlantska dijeta? Može pomoći kod kolesterola i ukloniti salo s trbuha

shutterstock
14.02.2024.
u 16:30

'Ove vrste prehrambenih obrazaca imaju potencijal smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa, raka, moždanog udara, pa čak i kognitivnog pada kao što su demencija i Alzheimerova bolest'.

Atlantska dijeta - tradicionalni plan prehrane u sjeverozapadnoj Španjolskoj i sjevernom Portugalu - smanjuje salo na trbuhu i poboljšava razinu HDL 'dobrog' kolesterola. Prehrana se sastoji od puno ribe i morskih plodova, povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha, maslinovog ulja, suhog voća, mlijeka, sira te umjerenog unosa mesa i vina, piše New York Post.

Studija objavljena prošli tjedan u časopisu JAMA Network Open pratila je više od 200 obitelji iz ruralne španjolske zajednice A Estrada od ožujka 2014. do svibnja 2015. 121 obitelj bila je usmjerena na Atlantski način prehrane, dok je 110 obitelji nastavilo s uobičajenom prehranom. Osobe na Atlantskoj dijeti podučene su o svom novom planu prehrane tijekom tri obrazovne sesije i dobile su dodatnu podršku kao što je tečaj kuhanja, materijali i košare s hranom.

VEZANI ČLANCI: 

Na početku studije i nakon 6 mjeseci prikupljeni su podaci o unosu hrane sudionika, tjelesnoj aktivnosti, korištenju lijekova i drugim varijablama. Istraživači u Španjolskoj također su mjerili njihov opseg struka, razinu triglicerida, razinu HDL kolesterola, krvni tlak i razinu glukoze natašte. Ovo je pet čimbenika za metabolički sindrom, skupinu stanja koja povećavaju rizik od razvoja bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara.

Od 457 sudionika koji nisu imali metabolički sindrom na početku ispitivanja, njih 23 razvilo ga je tijekom 6-mjesečnog praćenja — 17 sudionika (7,3%) koji su slijedili svoju tradicionalnu prehranu i 6 sudionika (2,7%) koji su prešli na atlantsku prehranu. Od 117 sudionika koji su ispunjavali kriterije za metabolički sindrom na početku studije, 18 onih koji su bili na dijeti (28,6%) i 16 u kontrolnoj skupini (29,6%) odbacilo je tu oznaku.

GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti

1/11

Istraživači su izvijestili da atlantska prehrana 'nije imala značajan učinak na visoki krvni tlak, visoke razine triglicerida ili visoke razine glukoze u serumu', ali je poboljšala opseg struka i razine HDL kolesterola. 'Atlantska dijeta predstavlja značajan potencijal za poboljšanje zdravlja zbog naglaska na hrani bogatoj hranjivim tvarima i prehrambenim navikama', rekla je za Michelle Routhenstein, registrirana dijetetičarka i nutricionistica koja se specijalizirala za bolesti srca.

'Dajući prednost zdravim sastojcima i tradicionalnim metodama kuhanja kao što je pirjanje, ova dijeta povećava bioraspoloživost hranjivih tvari, osiguravajući da ih tijelo može bolje apsorbirati i iskoristiti', dodala je. Dr. Cheng-Han Chen, interventni kardiolog iz Kalifornije, rekao je da rezultati istraživanja nisu iznenađujući 'jer je ova prehrana vrlo slična dobro proučenoj i korisnoj mediteranskoj prehrani'.

Mediteranska prehrana naglašava povrće, voće, grah, leću, orašaste plodove, cjelovite žitarice i ekstra djevičansko maslinovo ulje te dopušta umjerenu količinu ribe, sira, jogurta i vina dok izbjegava crveno meso, slatkiše, slatka pića i maslac.

VEZANI ČLANCI: 

Istraživači u Španjolskoj također su primijetili da atlantska prehrana dijeli sličnosti s mediteranskom prehranom. 'Ove vrste prehrambenih obrazaca imaju potencijal smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa, raka, moždanog udara, pa čak i kognitivnog pada kao što su demencija i Alzheimerova bolest, te poboljšati gastrointestinalnu funkciju i crijevni mikrobiom', kaže Tracy Crane, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Miamiju.

Studija objavljena 2021. otkrila je da je pridržavanje atlantske dijete, poznate i kao južnoeuropska atlantska dijeta, povezano s nižim rizikom od smrti. Postoje neka ograničenja nove studije, a istraživači priznaju da '6 mjeseci možda nije bilo dovoljno dugo za pravilnu procjenu metaboličkih promjena. Praćenje sudionika tijekom nekoliko godina moglo bi ojačati naše rezultate'.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije